nepovjerenje u pravosuđe

Građani tuže i sudove jer im predmeti čekaju i po 15 godina

27.11.2018.
u 18:20

Na općinskim sudovima u Federaciji BiH postoje sudski predmeti čija se konačna rješenja čekaju po 15 i više godina, piše Večernji list BiH. 

Poboljšanje predmeta

Rezultati analize Ureda za reviziju su pokazali kako je u općinskim sudovima gotovo jedna trećina neriješenih predmeta stara 2 - 5 godina, što je, kako ističu, značajno veliko “ako se uzme u obzir da su optimalni rokovi za rješavanje predmeta iz nadležnosti općinskih sudova skoro u pravilu kraći od jedne godine”. U razdoblju od 2014. do 2016. u tim sudovima nije osigurano značajnije unaprjeđenje starosne strukture neriješenih predmeta. “Planovi rješavanja predmeta, kao najznačajnija mjera pomoću koje općinski sudovi nastoje osigurati poboljšanje starosne strukture predmeta, dali su ograničene rezultate.

- U općinskim sudovima postoje predmeti koji nisu riješeni 15 godina i dulje - upozoravaju revizori. Po njima, nedopustivo je da zbog dugotrajnog rješavanja sudskih predmeta nastupi zastarjelost, zbog čega su građani ili drugi subjekti prava onemogućeni ostvariti pravnu zaštitu. Zbog dugotrajnosti sudskih postupaka na općinskim sudovima sve više pritužbi građana stiže u Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH.

Kako navode ombudsmani, najveći broj žalbi odnosi se na rad i postupanje sudova. Kao rezultat takvog rada najveći broj građana u FBiH ne vjeruje u pravosuđe i njegove institucije. Prema rezultatima istraživanja, 9 od 10 građana u BiH ne vjeruje u učinkovitost pravosuđa. Kao najčešći uzrok nepovjerenja navodi se nemogućnost sudova da u razumnom roku pruže pravnu zaštitu. Rezultati analize pokazali su da je 18 općinskih sudova, od ukupno 31, bilo manje učinkovito u pogledu broja riješenih predmeta u odnosu na raspoložive ljudske resurse. Analiza je pokazala kako su nedovoljno učinkoviti sudovi, s obzirom na resurse kojima su raspolagali, imali kapacitet na godišnjoj razini riješiti oko 126.000 dodatnih predmeta.

Financijske posljedice

Neučinkovitost sudova ima i konkretne financijske posljedice. Odluke Ustavnog suda BiH u kojima se, po žalbi stranke, utvrdi povreda prava na suđenje u razumnom roku, povlače za sobom financijske posljedice zbog obveze obeštećenja stranaka, što se isplaćuje iz proračuna. Radi se o milijunskim isplatama, a županijski ministri pravosuđa izrazili su zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih financijskih posljedica na proračun. “Sudeći po trendu rasta isplate sredstava za obeštećenje stranaka, iz godine u godinu ne mogu se predvidjeti razmjeri financijskih posljedica, koje će povrede prava na suđenje u razumnom roku izazvati u županijskim proračunima u budućnosti niti je poznato iz kojih izvora sredstava će se isplatiti”, upozoravaju revizori. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije