Nakon provale

Građani strahuju da je nekome krajnji cilj bio otrovati vodu

30.12.2015.
u 07:00

Policijski izvori tvrde kako počinitelj mora biti uhićen jer ovako nije poznat njegov krajnji cilj, čak i ako analiza pokaže da je voda dobra za piće

Prema informacijama iz policije, a do kojih je došao "Večernji list", još nitko nije uhićen vezano uz provalu u jedan od spremnika za vodu u gradu Sarajevu. Ovo budi dodatnu sumnju na priču građana Sarajeva koju smo jučer čuli, a koji se sa strahom pitaju je li ih netko pokušao otrovati.

Mještani zabrinuti

- Nismo imali vode, a onda smo čuli da je došlo do neke provale u spremnik. Kruže svakakve priče i volio bih da se to što prije razjasni, govori nam stariji mještanin u naselju Pofalići, u Novom Sarajevu gdje, uz naselje Velešići, nije bilo vode. Ističe kako je čuo da je netko "samo" provalio u spremnik za vodu u Sarajevu i da voda nije onečišćena, ali sumnja da se tu radilo o običnoj provali, već smatra da cilj, možda, nešto drugo, pa čak i trovanje građana. Jučer smo pokušali kontaktirati poduzeće "Vodovod i kanalizacija", ali ravnatelj ovog poduzeća nije odgovarao na upite zbog, kako nam je rečeno, sastanaka. On je dan ranije drugim medijima kazao kako je voda isključena jer postoji opasnost od onečišćenja. - Uzorci vode su uzeti i, prema prvim rezultatima, ona nije opasna. Ipak, za mikrobiološku analizu potrebno je da prođe 48 sati, rekao je ranije Kenan Đipa iz ovog poduzeća. Informacija o oštećenju spremnika za vodu na brdu Hum, zida i metalne ograde zaprimljena je tijekom drugog dijela nedjelje, nakon čega je ViK na teren poslao interventnu jedinicu. - Volio bih vjerovati da je onaj tko je ušao u ove zaštićene prostorije imao neke druge motive, a ne trovanje vode. Ako mikrobiološki nalazi potvrde da je voda bila ispravna za piće i da se s njom ništa nije dogodilo, ne može se sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da trovanje nije bilo cilj i da se nešto nije dogodilo u međuvremenu jer počinitelj nije uhićen. Na ovakve stvari treba gledati ozbiljno, osobito zbog svega što se događalo posljednjih mjeseci, kako u svijetu tako i u BiH, govori nam policijski izvor s kojim smo razgovarali o ovom slučaju.

Poziv na zagađivanje

Također, govori se i o nedavnoj snimci ISIL-a vezanoj uz Balkan gdje se govori da se građane napada na različite načine, pa tako i zagađivanjima pitke vode i zato ovakve stvari bude još veću zabrinutost kod građana. O toj videosnimci je nedavno govorio i Dževad Galijašević, član stručnog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Europi.

- To je bio signal za pet tisuća potencijalnih terorista "spavača", koliko ih sada ima u BiH, da se "probude", da truju izvore vode za piće, ruše zgrade, napadaju zaštićene objekte, istaknuo je Galijašević. Mještani ipak vjeruju da će počinitelj biti uhićen i da cilj nije bio ono o čemu se ovih dana govori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?