Građani se manje žale na nemogućnost ostvarenja građanskih, dok raste broj žalbi po pitanju socijalnih prava

presuda
29.05.2024.
u 13:11
Kako bi riješili situaciju u kojoj su se našli tijekom prošle godine, stanovnici BiH u brojnim su slučajevima potražili pomoć ombudsmana. Prema podacima iznesenim u godišnjem izvješću o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, tijekom navedenog razdoblja ombudsmani BiH zaprimili su ukupno 2794 žalbe, tako da su s prenesenim predmetima iz prethodnih godina (1768) u radu bila 4562 predmeta.

Struktura žalbi
Kako se dalje navodi, završen je rad u 2831 predmetu, od čega 1686 iz 2023. godine i 1145 predmeta iz prethodnih godina. - Tijekom izvještajnog razdoblja ombudsmanima BiH na različite se načine obratilo ukupno 8366 građana (izravni kontakti, pisani kontakti, telefonski pozivi, elektronička pošta i pisane žalbe). Struktura podnesenih žalbi u odnosu na povredu prava: povrede političkih i građanskih prava - 771 predmet; žalbe koje su se odnosile na kršenje prava ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava - 741 žalba; povrede prava u pravosuđu i upravi - 709 žalbi; kršenja prava djece - 231 žalba; diskriminacija - 187 žalbi; povrede prava osoba lišenih slobode - 86 žalbi; povrede prava osoba s invaliditetom - 56 žalbi i povrede prava nacionalnih, vjerskih i drugih manjina - 13 žalbi - navedeno je u spomenutom izvješću.

Inače, kako su objasnili iz Institucije ombudsmana za ljudska prava, na bazi zaprimljenih žalbi može se konstatirati da je došlo do ograničenog smanjenja žalbi zaprimljenih u oblasti građanskih i političkih prava, i to u odnosu na slobodu pristupa informacijama i medije, policiju, migracije i azil. Smanjenje žalbi zabilježeno je i u oblastima uprave i diskriminacije, dok je povećanje zabilježeno u oblasti pravosuđa, ekonomskih i socijalnih prava, što je posebno izraženo u odnosu na pravo na mirovine, socijalnu zaštitu i komunalne usluge.

Ekonomska i socijalna prava
- Povećanje u oblasti ekonomskih i socijalnih prava pokazatelj je stanja u kojem se građani nalaze, posebno ako se uzme u obzir broj žalbi u odnosu na pravo na mirovinu. Ovaj pokazatelj indicira na demografske trendove u BiH koji navode na zaključak o starenju populacije, što za posljedicu ima povećanje broja tražitelja prava na mirovinu. Žalbe vezane uz socijalna davanja upućuju na pitanje pristupa pravima koja su propisana zakonom, ali i različitim oblicima pomoći, uključujući jednokratne pomoći. Pravosudni sustav u svakom društvu, kao treći stup vlasti, predstavlja ključni čimbenik za osiguranje vladavine prava i smatra se korektivnim čimbenikom djelovanja drugih dvaju stupova vlasti.

Nastavak trenda povećanja broja žalbi u ovoj oblasti zabrinjava te zahtijeva urgentno djelovanje - stoji u izvješću.

Nadalje, tijekom prošle godine ombudsmani BiH izdali su 356 preporuka u 488 predmeta, što predstavlja neznatno smanjenje od tri preporuke u odnosu na 2022. godinu, kada je izdano 359 preporuka u 428 predmeta. Statistički pokazatelji upućuju da je, iako je u 2023. godini smanjen broj podnesenih žalbi, istodobno izdan približan broj preporuka kao u 2022. godini, uz povećanje stupnja realizacije preporuka. - Statistički podaci upućuju na to da je u 2023. godini, uspoređujući s 2022. godinom, došlo do smanjenja broja nerealiziranih preporuka, kao i smanjenja broja predmeta u kojima tijelo nije dostavilo odgovor nakon izdavanja preporuke - zaključeno je u godišnjem izvješću o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije