Studija pokazala

Građani popiju milijune KM lijekova koji izazivaju ovisnost

05.11.2018.
u 16:43

U Hrvatskoj se za liječenje depresija previše koriste jeftiniji lijekovi koji uzrokuju psihološku i fizičku ovisnost, rezultati su usporednog istraživanja između Hrvatske i Švedske koji će biti objavljeni u međunarodnom časopisu

Ova vijest odjeknula je u Hrvatskoj, ali i svim susjednim zemljama. U istraživanju je otkriveno da se u Hrvatskoj najviše propisuju benzodiazepini, a u Švedskoj antidepresivi, piše Večernji list BiH.

Zabrinjavajući podaci

Benzodiazepini su skupina psihoaktivnih lijekova koji služe kao depresanti i često se koriste kako bi pomogli pacijentima prevladati bol i anksioznost te omogućiti im lakši san. Najpoznatiji predstavnici su diazepam, u koji spadaju apaurin i bensedin; lorazepam i bromazepam u koje spadaju leksaurin i leksilijum, te alprazolam u koji spadaju ksanaks i ksalol. Ono što je svakako zabrinjavajuće je to što se svi ovi lijekovi masovno piju i u BiH, često i izvan kontrole. Nerijetko ih piju i tinejdžeri. Potrošnja anksiolitika i antidepresiva u BiH u posljednjih nekoliko godina stalno je u porastu. Tako je 2016. na bh. tržištu prometovano anksiolitika u vrijednosti od 9,421.416 KM, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. To je otprilike za 800 tisuća KM više u odnosu na 2015. Samo na lijek bromazepam, popularni Lexilium, u 2016. potrošeno je ukupno 5,265.819 KM. Još jedan često korišteni anksiolitik, alprazolam (Xanax, Ksalol), prodan je u vrijednosti od 1,374.517 KM, dok je na diazepam (Apaurin) za 12 mjeseci potrošeno oko 1,3 milijuna KM. Lijekovi koji se koriste za različite bolesti i poremećaje živčanog sustava treća su najprodavanija skupina lijekova na tržištu u BiH. Iako je otprije nekoliko godina zaživjela praksa da se ovakvi lijekovi u ljekarnama ne mogu kupovati bez recepta, što ranije nije bio slučaj, to nije umanjilo njihovu prodaju, naprotiv. Lijekovi iz skupine benzodiazepina uporabom kroz dulje razdoblje izazivaju ovisnost. Korištenje ovih lijekova dulje od tri mjeseca smatra se nekontroliranim i “nakon tog vremena može doći do ovisnosti o benzodiazepinima”.

Propisuju jeftinije

Prema navodima iz navedenog istraživanja, u Švedskoj se benzodiazepini nalaze na popisu lijekova s ograničenom uporabom i smatraju se potencijalno neprikladnim, posebice kod starijih osoba. U RH benzodiazepine na recept propisuju liječnici opće i obiteljske medicine i psihijatri, a u Švedskoj i nekim drugim zemljama upotreba benzodiazepina je ograničena. Liječnici opće prakse u RH propisuju benzodiazepine umjesto antidepresiva za liječenje depresije jer su jeftiniji od antidepresiva. Benzodiazepini uzrokuju ovisnost nakon šest tjedana primjene i stvaraju trajan problem. Zbog toga se, prema švedskom Nacionalnom savezu za zdravlje i dobrobit, smatraju potencijalno neprikladnim lijekovima, ističe se u članku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?