Ministar Adnan Delić

Građani od srijede mogu provjeriti status prijave za podjelu EU pomoći

Adnan Delić
Fena
04.12.2023.
u 17:36

Delić je rekao kako je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji umirovljenika, gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak - 29.945.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da su preliminarni rezultati javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize spremni te da će građani već od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za tu namjenu.

Delić je danas na pres-konferenciji istaknuo kako je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji umirovljenika, gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak - 29.945.

 

 

- U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novčanoj pomoći ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava – istaknuo je.

Delić je naglasio kako je najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć u Tuzlanskoj županiji, ukupno 32.600, zatim u Zeničko-dobojskoj 32.038, te Sarajevskoj 29.643 i Srednjobosanskoj županiji 22.808.

- Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem s relevantnim popisima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom – kazao je.

Delić je pojasnio kako je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav vanjski uticaj i prostor za ljudsku pogrešku.

- U skladu s naporima da se ovaj proces učini što transparentnijim, od srijede, 6. prosinca, svi građani će biti u mogućnosti provjeriti status svoje prijave online – kazao je.

Status prijave, pojasnio je, po privremenom popisu kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/, najkasnije do 12. prosinca i to jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva.

Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

- Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će općini ili gradu, u kojem su podnijeli prijavu, podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom – dodao je Delić.

U slučaju podnošenja takvih prigovora, naglasio je, podnositelj je obvezan priložiti dokaz o priznavanju prava ili statusa po osnovu kojega traži da se izvrši dodatna provjera.

- U slučaju podnošenja prigovora, osoba mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija - rješenje o stalnoj novčanoj pomoći, dječjem doplatku ili dokaz o primitku mirovine, koji je označen kao neispunjen – istaknuo je Delić te dodao kako su sve prijave ranije prošle detaljnu provjeru u postojećim službenim evidencijama, te da očekuje minimalan broj prijava koje bi se mogle smatrati spornima po jednom od navedenih osnova.

Po okončanju roka za prigovore i riješenim prigovorima, ministar Delić je kazao da će biti kreiran finalni popis primatelja pomoći.

- Nakon što Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremi odluku o raspodjeli sredstava s ovog transfera po općinama, bit će na dnevnom redu Vlade FBiH i bit će dostavljena jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa utvrđenim listama primatelja po jedinici lokalne samouprave, nakon čega će sredstva biti doznačena na račune nositelja domaćinstava koji su podnijeli prijavu na ovaj Javni poziv – pojasnio je Delić.

Također je kazao da je svih 79 općina i gradova u Federaciji BiH aktivno radilo na unosu prijava u sustav, na čemu su bila angažirana 804 državna službenika.

Ministar Delić na kraju je naglasio da je provođenjem ovog javnog poziva na ovaj način napravljen i prvi registar domaćinstava u Federaciji BiH koji čini više od 215.000 domaćinstava i oko 400.000 pojedinaca, te da je ovaj registar značajna osnova za izradu socijalne karte FBiH koju Ministarstvo planira uraditi tokom ovog mandatnog perioda.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije