problem zbrinjavanja otpada

Građani Mostara strahuju od zaraze, ali i divljih životinja

18.06.2019.
u 10:00

Građani Mostara guše se u smradu, a visoke temperature samo pogoduju širenju neugodnog mirisa te se strahuje da bi se uskoro mogle pojaviti i zaraze, kao i divlje životinje. Još ranije veterinari su upozoravali kako je sve veći problem u broju deponija s kojih se hrane vukovi i kako je to razlog što ih je sve više, a što tek reći za činjenicu da se deponiji stvaraju u jednom gradu, piše Večernji list BiH. 

Inspekcije

Iako su zaključci doneseni nedavno u Sarajevu takvi da se komunalni otpad mora odlagati na deponiju Uborak te je otrovni mulj JP Deponija odbila zbrinjavati i to ne činiti ni u budućnosti, a isti je zabranila i Federalna inspekcija, i to ne samo mulj nego i bilo kakav opasni otpad, komunalnog otpada tu i dalje nema. U JP Deponija još su ranije rekli da stanje nije onakvo kakvim ga se prikazuje u javnosti. - JP Deponija, u skladu s okolišnom dozvolom, već nekoliko godina vrši redoviti monitoring vode, zraka, buke i svih ostalih parametara i referentne vrijednosti su uvijek unutar dopuštenih, kako su to i redovite inspekcije svaki put prilikom vršenja nadzora utvrdile - istaknuli su u nedavnom priopćenju. Jučer su pokušali iz Mostara izmjestiti smeće u Jablanicu kao privremeno rješenje dok se situacija u Mostaru ne razriješi, no Nijaz Hodžić iz mjesta Vrapčići rekao je kako su stanovnici Jablanice blokirali odvoz smeća zbog toga što, kako on tvrdi, ne žele da se u Jablanici odlaže opasan otpad. - Ako imaju imalo razuma, gradske vlasti će prihvatiti naše uvjete. Počet će odvoz smeća tek onda kada nam napismeno daju da će do 15. lipnja iduće godine prekinuti stvaranje deponija u Vrapčićima i u bjelopoljskoj kotlini - kazao je Hodžić. Međutim, u JP Deponija, koji tvrdi da je sve po zakonu i da otpad nije opasan, pitaju koja je to potencijalna lokacija na koju bi se deponij trebao izmjestiti.

Inicijativa prema Vladi

Jučer održani sastanak gradskih vlasti i građanske inicijative “Jer nas se tiče” završio je zaključkom kako će se poslati zajednička inicijativa Vladi Federacije da pomognu oko ovoga. “Sada ćemo nakon sastanka otići do stanovnika koji prosvjeduju na deponiju da vidimo njihovo mišljenje jer mi nismo njihovi predstavnici niti ćemo išta potvrditi bez dogovora s njima”, rekao je Omer Hujdur iz inicijative građana “Jer nas se tiče”. Gradonačelnik Ljubo Bešlić je objasnio kako je postignut načelan dogovor da će, ako lokalno stanovništvo pristane, biti potpisan dokument, odnosno inicijativa prema Vladi Federacije oko traženja druge lokacije za deponiranje krupnog otpada. Dogovoreno je i kako će se izvršiti inspekcijska kontrola svih objekata koji obavljaju djelatnost trgovine mesa i preradu mesa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?