Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Građani Mostara moraju konačno izaći na birališta i izglasati svoje predstavnike lokalne vlasti

20. prosinca 2019. u 11:53 0 komentara 98 prikaza

Prije deset godina, 22. prosinca 2009. godine, Europski sud za ljudska prava donio je presudu kojom se utvrđuje da Bosna i Hercegovina diskriminira svoje građane na etničkoj osnovi. Presudom u dobro znanom predmetu 'Sejdić-Finci' osporene su odredbe Ustava BiH po kojima je samo pripadnicima jednog od tri konstitutivna naroda omogućeno da se kandidira za Predsjedništvo BiH ili Dom naroda na državnoj razini. 

Povodom te godišnjice oglasio se danas šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovni i posebni predstavnik EU, veleposlanik Johann Sattler, naglašavajući kako Bosna i Hercegovina i njeni građani predugo čekaju na izvršenje spomenute presude.

- Pitam se kako su se osjećali gospoda Sejdić i Finci kada su prvi put saznali za odluku Europskog suda. Je li im srce lupalo od uzbuđenja? Jesu li slavili? Planirali se kandidirati na izborima za najviše funkcije u zemlji? I šta o svemu tome misle danas, deset godina kasnije? Jesu li izgubili nadu? - navodi Sattler u blogu.

Uz napomenu kako je deset godina predugo, Sattler ističe kako su desetine tisuća građana Bosne i Hercegovine i dalje diskriminirani zbog svoje nacionalne pripadnosti ili nepripadnosti ili, pak, prebivališta.

Kako nadalje navodi, nijedna zemlja nije savršena, "ali ona koja teži postati članicom Europske unije treba uvažavati slobodu svake osobe na osobni izbor i stvaranje mogućnosti da se takvi izbori pretoče u realne prilike. Drugim riječima, ako se Židov ili Rom, ili bilo koji drugi građanin, želi kandidirati na izborima u bilo kojoj od država članica Europske unije, onda im to mora biti i omogućeno".

- Neki će možda pokušati pronaći izgovore zašto političarima u ovoj zemlji nije bilo dovoljno deset godina da pronađu rješenje kojim će se zaštititi i afirmirati osnovna demokratska prava svih građana Bosne i Hercegovine. Daytonskim mirovnim sporazumom jeste zaustavljen jedan od najkrvavijih ratova krajem 20. stoljeća, ali ne mislim da je bila namjera da njegovi nedostaci ostanu nerješeni. Obnova dugotrajnog mira podrazumijeva prevazilaženje i suočavanje s nazadnim narativima prošlosti. Za početak, treba osigurati da se nečija prava ne umanjuju pod plaštom zaštite tuđih - precizira Sattler.

Istovremeno, podsjeća kako naknadne presude Europskog suda, uključujući i nedavnu u predmetu Baralija, još jednom potvrđuju da svi građani BiH ni danas ne ostvaruju podjednako svoja prava na političko djelovanje. .

- Tijekom godina sam čuo desetine razloga zbog kojih je provođenje presude Sejdić–Finci izrazito složeno ili čak nemoguće. Ipak, presuda se jednostavno mora provesti kako bi se osiguralo da zemlja štiti individualne slobode i primjenjuje pravične temeljne principe. Istovremeno je to i neizostavna međunarodna obveza Bosne i Hercegovine i jedan od prioriteta utvrđenih u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu za članstvo u EU. „Političke prepreke, praktične poteškoće ili čak nedostatak sredstava ne mogu biti izgovori za neprovođenje odluka Europskog suda“, navodi se i u nedavno objavljenom Izvješću stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini - navodi Sattler.

Nadalje, ističe kako građani Mostara moraju konačno biti u mogućnosti izaći na birališta i izglasati svoje predstavnike lokalne vlasti u listopadu 2020. godine, kao i da svi građani u BiH moraju imati pravo kandidirati se za člana Predsjedništva 2022. godine.

- Promjena nikada nije jednostavna, ali jeste nužna. Samo istinski lideri postižu ono što se ranije smatralo nedostižnim. Naravno, kad ima volje!- poručio je Sattler.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.