Berislav Kutle pojasnio

Građani imaju veći problem zbog kojeg gube novac

kredit
10.09.2022.
u 08:00

"Mnogo je veći problem za stanovništvo u BiH činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položena u bankama. Tako ostaju bez značajnog iznosa novca u situaciji kada je inflacija prešla 17 posto", kazao je Kutle za Faktor

Europska središnja banka (ESB) će kao mjeru u borbi protiv inflacije, koja je blizu 10 posto u eurozoni, podići kamatne stope za 0,75 posto i to će biti dosad najveće pojedinačno povećanje, piše Večernji list BiH.

Što mogu očekivati korisnici kredita u Bosni i Hercegovini?

Berislav Kutle, direktor Udruge banaka BiH, smatra kako građani nemaju razloga za veliku zabrinutost kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa.

- Doći će do povećanja kamata u pojedinim bankama, ali ništa posebno zabrinjavajuće. Potez ESB-a je očekivan, traže se načini da se inflacija spusti na dva posto. Podizanje kamatnih stopa jedan je od načina. Mnogo je veći problem za stanovništvo u BiH činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položena u bankama. Tako ostaju bez značajnog iznosa novca u situaciji kada je inflacija prešla 17 posto - kaže Kutle za Faktor.

Postoji još jedan problem na financijskoj karti svijeta, a čije se posljedice osjećaju i u BiH.

- Slabljenje eura u odnosu na američki dolar tiče se i nas. Kao što znamo, konvertibilna marka izravno je vezana uz euro. Ako euro gubi vrijednost, gubi i KM. Ovakvo stanje će se nastaviti jer Sjedinjene Američke Države mjesecima rade na jačanju dolara i slabljenju eura, čime se vrši svojevrstan ekonomski udar na dvije financijski najjače države EU-a - Njemačku i Francusku - stava je Kutle.

U kontekstu visine rasta treba podsjetiti kako je u srpnju ESB prvi put u 11 godina podigao kamatne stope za 50 baznih bodova, a time je jedna od glavnih kamatnih stopa povećana na nula jer je do tada dulje bila negativna. Na razini Europske unije i eurozone godišnja stopa inflacije u srpnju je dosegnula nove rekordne razine. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je iznosila 9,8 posto. U BiH je stanje kudikamo gore, pa je tako u srpnju zabilježena rekordna inflacija od 16,7 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?