Inflacija ruši rekorde i ne nazire joj se kraj

Građane BiH uskoro čeka još jedno poskupljenje hrane

01.10.2022.
u 20:50

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na godišnjoj razini u prosjeku je zabilježen rast razine cijena od 16,7 posto. U prvih sedam mjeseci cijene hrane na godišnjoj razini u BiH veće su za 19,3%. U istom razdoblju ove cijene na razini EU-a porasle su 8,8%. Gotovo svi pododjeljci hrane na domaćem tržištu bilježe veće stope rasta od usporedivih zemalja, što je posebno izraženo za ulja i masnoće, piše Večernji list BiH.

Veća otkupna cijena

Trend poskupljenja u BiH ne jenjava. Predrag Miličić, predsjednik Zajednice peradara RS-a, koji je ujedno i direktor poduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, rekao je za Nezavisne da bi u uskoro trebalo doći do poskupljenja peradarskih proizvoda za 10%. - Svakodnevno smo suočeni sa stalnim povećanjima cijene energenata na svjetskim burzama, što se odražava na našu proizvodnju. Ove godine suša je bila katastrofalna, kako se procjenjuje, najgora u zadnjih 500 godina. Mi se ovim problemima jednostavno prilagođavamo iz dana u dan, ali sasvim je realno da će morati doći do usklađivanja i povećanja cijena proizvoda peradarstva - kazao je Miličić. Na policama marketa rastu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, a taj trend bi se, prema riječima mljekara, mogao nastaviti zbog poskupljenja svih inputa u mljekarstvu i suše zbog koje je manjak hrane za stoku. Iz mljekare "Smajić" za Buku su kazali da je mlijeka sve manje u ponudi, a da bi zadržali kooperante odlučili su se, sada već tri mjeseca uzastopno, podići otkupnu cijenu mlijeka. Ipak, ovo povećanje cijena je, kako kaže vlasnik mljekare Mevludin Smajić, samo gašenje požara kako bi se sačuvao postojeći broj muznih grla kod njegovih oko 150 kooperanata s područja općine Čelić i Distrikta Brčko, kao i od nekoliko zadruga. - Povećali smo otkupnu cijenu u kolovozu na 0,73 KM, u rujnu na 0,78 KM, a od 1. listopada cijena će biti 0,88 KM. Situacija je jako teška i za nas i za kooperante jer sve je poskupjelo, a pomoći nema ni od koga - jasan je Smajić. Uvjeren je da će cijene mlijeka u trgovinama još rasti, ali ne vjeruje da će biti nestašica iako je sirovine sve manje u ponudi, dok potražnja raste.

Skuplji i kruh

Eurostat je priopćio da kruh u EU nikad nije bio skuplji. Cijene hrane su, kako kažu, naglo porasle zbog rata u Ukrajini. Tako je cijena polubijelog kruha od 1 KM uvelike postala prošlost u BiH, cijene su početkom godine skočile za 30 feninga, a moguća su i nova poskupljenja. Direktorica Mlinsko-pekarske industrije "Mlin" iz Goražda Šejla Bojadžija rekla je za Avaz da će zbog rasta cijena energenata i sirovina rasti i cijena gotovog proizvoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?