Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grad Sarajevo Komšićev ‘pamflet’ o Tuđmanu platio 6000 maraka

15. rujna 2021. u 14:13 0 komentara 1537 prikaza

Nedavno je “uspješno” okončan natječaj uprave Grada Sarajeva koja je odlučila kupiti mitomansko štivo Ive Komšića, a koje se odnosi na njegove laži ispisane u knjizi koju je, očito aktivistički, napisao kako bi ih upravo mogao dva puta naplatiti od svojih ideoloških naručitelja. Večernji list prvi je donio dijelove blasfemičnih Komšićevih kolumni opterećenih prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Netransparentan posao

Naime, 15. svibnja ove godine, bez ikakvoga objašnjenja, Grad Sarajevo odlučio je kupiti čak 200 knjiga. S obzirom na to da su u prodaji u knjižarama u Sarajevu i drugdje u BiH po cijeni od 35 KM ove zapravo ukoričene kolumne ispisane na portalu Autograf, može se zaključiti kako je Komšić uprihodio najmanje 6000 KM za “usluge” potpore većinskom nacionalizmu i mitovima o proteklom ratu. O tome je, kako se navodi na portalu Tenderi, postignut “izravni sporazum” bez ikakvoga natječaja, a sve je podvedeno pod “javne nabave”. Nije, međutim, objašnjeno na kakav će način ovo štivo obogatiti Grad Sarajevo, ni hoće li i gdje biti distribuirano. A upravo se narativ, poput smiješnih tvrdnji da “Bez Oluje ne bi bilo Republike Srpske” ili pak da je “Oluja rezultat dogovora Tuđmana i Miloševića” te “Kako su Milošević i Tuđman entitetski dijelili BiH”..., savršeno uklapa u “istinu” koju političko Sarajevo nastoji koristiti kako bi se predstavilo žrtvom te na temelju toga ostvarilo povlašteniju poziciju u odnosu na Hrvate i Srbe. Komšić je knjigom “Tuđmanov haaški profil - Udruženi zločinački pothvat na BiH”, koja je nedavno izašla u nakladi zagrebačkog Synopsisa, u suštini ispričao svoje razočaranje što ga Tuđman, kao samoprozvanoga ratnoga člana bh. Predsjedništva, nikada nije priznao za predstavnika Hrvata u BiH. Zanimljivo je i kako se u jednom razgovoru predsjednik Franjo Tuđman, zajedno s Hrvojem Šarinićem i Matom Granićem, upravo dotaknuo Komšića portretirajući ga krajnje negativno. A što je zabilježeno u jednom predsjedničkom transkriptu. Očito je zbog toga Komšić stariji, koji je inače prijeratni profesor marksizma, izlijevao žuč prema Tuđmanu, krajnje jednostrano tumačeći sadržaj transkripata, ali i presude Haaškoga suda. On je tvrdio i kako, zahvaljujući Tuđmanu, čak unatoč tvrdnjama i američkih diplomata angažiranih u BiH i Hrvatskoj u to vrijeme, HVO i Armija BiH nisu zauzele Banju Luku. No veleposlanik Peter Galbraith i drugi diplomati tvrdili su kako je upravo iz Washingtona stigao poziv vlastima u Zagrebu da stanu ispred Banje Luke. “No, to se nije uklapalo u Tuđmanov zločinački plan po kojem je Republika Srpska morala opstati kao neosporna činjenica podjele BiH na dva dijela”, napisao je u knjizi Ivo Komšić.

Tuđman za RS, a ne HB?!

Koliko je ta teza problematična, vidi se u činjenici da je Tuđmanu bilo važnije osigurati poziciju Hrvatima u BiH kroz njihovu federalnu jedinicu, i to u trenutku kada je njegova vojska bila na vrhuncu nego zadržati RS u BiH. Po Komšiću, u Karađorđevu su 1991. predsjednici Franjo Tuđman i Slobodan Milošević dogovorili sve detalje o podjeli BiH. Upravo zbog tih povijesnih bajki Komšić i jest bitan političkom Sarajevu i zato može očekivati otkup još ovih nazoviknjiga. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.