sjednica

Grad Sarajevo domaćin 10. sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

sjednica
17.12.2015.
u 15:56

Grad Sarajevo je danas bio domaćin 10. sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, na kojoj su razmatrane aktualne zakonodavne i projektne aktivnosti ovoga udruženja.

U sklopu projektnih aktivnosti članovi Predsjedništva Skupštine Saveza su razmatrali Nacrt Strategije obuke za uposlenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave u FBiH za period 2016.-2020.g., kao i informacije o realiziranim aktivnostima Saveza u okviru Projekta „Jačanje lokalne demokracije“ – LOD IV kao i aktivnostima Saveza u okviru Projekta „Integrirani lokalni razvoj“ – ILDP.

Naglašen je značaj dodatnog osnaživanja jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH kroz prilagođavanje trenutnog zakonskog okvira viših nivoa vlasti zahtjevima Europske povelje o lokalnoj samoupravi putem kojeg bi općine i gradovi mogli u punom kapacitetu ostvarivati vlastite nadležnosti utvrđene i Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

Istaknuto je da bi se na ovaj način općinama i gradovima stvorila mogućnost za dodatno prihodovanje i bolje opsluživanje svih potreba lokalnog stanovništva.

Zaključeno je kako je neophodno putem zakonske regulative izuzeti općine i gradove od otplate kreditnih sredstava prema Međunarodnom monetarnom fondu i drugim povjeriocima za dugovanja u čijem stvaranju i utrošku nisu sudjelovale jedinice lokalne samouprave, priopćeno je iz Gradske uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije