Zajedno za rijeke

Grad Mostar, TNC i Novi Val potpisali Sporazum o suradnji

18.09.2023.
u 14:40

Potpisivanjem Sporazuma o suradnji započela je nova faza suradnje između Grada Mostara, međunarodne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC) i organizacije Novi Val iz Blagaja.

Zajedničkim radom doprinosit će zaštiti rijeka Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na rijeku Bunu, priopćeno je u ponedjeljak iz Grada Mostara.

- Osobno mi je zadovoljstvo biti supotpisnik Sporazuma o suradnji s organizacijom TNC i udruženjem Novi Val. S obzirom na to da je zaštita okoliša i očuvanje prirode, a posebno naših rijeka, gradu Mostaru izrazito važna, siguran sam kako će ovaj Sporazum rezultirati konkretnim i plodonosnim projektima u očuvanju i zaštiti naših rijeka. Također, izražavamo punu potporu udruženju Novi Val i njihovom radu – rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Dodao je kako će Grad Mostar nastaviti podupirati njihov rad, kao i rad svih organizacija u korist očuvanja i zaštite prirode i prirodnih ljepota koje su naše najveće blago.

Složivši se oko zajedničke vizije budućnosti u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, potpisnici Sporazuma aktivno će jačati napore usmjerene ka zaštiti rijeka u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je veliki korak za udruženje Novi Val, koje već godinama aktivno radi na zaštiti rijeke Bune i promociji prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Kroz aktivnosti koje provodimo želja nam je mlade ljude vratiti u prirodu, na rijeke, kako bi postali svjesni svih vrijednosti koje nam one pružaju. Ovaj Sporazum dodatan je vjetar u leđa za naše udruženje i poticaj za dodatni rad koji će očuvanju naših rijeka na korist svih nas, ali i prirode - ističe predsjednik udruženja Novi Val Adnan Đuliman.

Neke od aktivnosti na kojima će potpisnici Sporazuma o suradnji zajedno raditi je zagovaranje na nacionalnoj razini, suradnja na projektima iz domene zaštite prirode, zajednički javni nastupi, radionice i konferencije, te edukativni programi sa svrhom podizanja svijesti građana o zaštiti rijeka i prirode.

- Iako se često spominje, nije na odmet još jednom istaknuti kako naša regija, a posebno Bosna i Hercegovina, obiluje nevjerojatnom biološkom raznolikosti i prirodnim vrijednostima. Kako bi ih učinkovito zaštitili, potrebno je zajednički raditi na njihovom očuvanju. U praksi to znači povezivanje različitih dionika, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica bez kojih nema trajne zaštite prirode – rekla je direktorica Programa za jugoistočnu Europu pri TNC-u Dragana Mileusnić.

Zaključila je kako potpisnici ovim Sporazumom šalju poruku da se zajedničkim radom mogu postići nevjerojatni rezultati koji bi doprinijeli stvaranju bolje budućnosti za sve nas.

Sporazum je potpisan u okviru inicijative Zajedno za rijeke.

Inicijativu je pokrenuo TNC, jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Zajedničkim radom žele zaštititi preko 400 kilometara jedinstvenih riječnih bogatstava naše regije kako bi se stvorile nove razvojne prilike i osigurala dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije