Gradski vijećnici jednoglasno podržali subvencioniranje

Grad Mostar dijelom će snositi troškove smještaja djece u privatne vrtiće

28.02.2024.
u 15:11

Na jučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća Mostara jednoglasno je usvojena odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023./2024. godinu.

Ekonomska cijena

U odluci stoji kako ekonomska cijena smještaja djeteta za cjelodnevni vrtićki program iznosi 410 maraka, a za cjelodnevni jaslički program 430 maraka. Prema navedenoj odluci, cijena participacije roditelja - korisnika usluga u privatnim vrtićima iznosit će 200 maraka za cjelodnevni vrtićki program i 220 maraka za cjelodnevni jaslički program, dok će preostali iznos smještaja subvencionirati Grad Mostar. Primjena odluke očekuje se od 1. travnja.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je da je Grad Mostar već dulje vrijeme razmišljao kako povećati kapacitete ustanova za predškolski odgoj.

- Jedna od mogućnosti je izgradnja novih vrtića. Tu smo aktivnost pokrenuli prije dvije godine. Međutim, projektna dokumentacija, imovinski problemi, financije i sve ono što predstavlja izazov kod izgradnje novog vrtića imaju svoju proceduru i to traje. Ali nedopustivi su redovi koje smo gledali ispred vrtića i čekanja da se dijete upiše. Tražili smo sve moguće modele kojima bismo riješili taj problem s obzirom na to da imamo oko 1320 djece u privatnim vrtićima – rekao je gradonačelnik Kordić.

Kako je naveo Kordić, kroz razgovore s predstavnicima privatnih vrtića uvidio je dobru volju da se i oni uključe u sustav, međutim, kroz analizu je utvrđeno da neki od vrtića ne zadovoljavaju zakonom propisane standarde.

- Bilo je prilično zahtjevno, ali nakon nekoliko mjeseci rada uspjeli smo naći jedan model. Poruka modela nije toliko u subvenciji koliko u tome da privatni vrtići kroz ovu mjeru dođu na razinu gradskih vrtića. To bi značilo da imamo jednake standarde. Uz sufinanciranje od Grada, odnosno pomoći roditeljima, smatram da je ovo jedna od najboljih odluka koje postoje u Bosni i Hercegovini - istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Kordić je dodao i kako je riječ o revolucionarnoj odluci, naglasivši kako je usvojenom odlukom osigurano da će se javni novac utrošiti na transparentan način.

Gradonačelnik ponosan

- U tom kontekstu zahtijevali smo da se ispoštuju županijskim zakonom propisani standardi i normativi. Ponosan sam na ovu odluku jer ovakva odluka ne postoji u BiH, a vjerujte da sam manje-više svaku pročitao u lokalnim zajednicama koje su išle u ovome smjeru. Grad Mostar će, pretpostavljam, još jedanput biti grad uzor od kojega će se ovakva odluka prepisivati jer je uistinu dobra - zaključio je Kordić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije