Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Grabar-Kitarović zatražila hitno očitovanje hrvatske Vlade o Aluminiju

"Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH", kazala je Grabar-Kitarović
11. srpnja 2019. u 18:50 1 komentara 480 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je hitno očitovanje Vlade RH o mostarskoj tvornici Aluminij.

"Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke. Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH", kazala je Grabar-Kitarović, javlja N1.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

  • brodarevac:

    Aluminij je napravio gubitak i sa povlaštenom cijenom struje ne zamajavajte narod recite istinu.