Kriminal dosegao nesagledive razmjere

Građani BiH unajmljuju zaštitarske agencije da čuvaju i kukuruz u polju

14.06.2017.
u 10:00

Kriminal u BiH dosegao je nesagledive razmjere, a krađe su postale svakodnevnica, bilo na ulici, u prostorijama kompanija ili u privatnim domovima građana. Upravo iz tih razloga građani se sve češće odlučuju unajmiti zaštitarske agencije kako bi sačuvali svoju imovinu. Pa su tako još prije dvije godine mladenci počeli unajmljivati zaštitare kako bi im čuvali kuće dok se oni s rodbinom i prijateljima vesele u nekoj od svadbenih sala, ali i za čuvanje “jabuke”, kako u sali tako i na putu iz nje.
Neobični poslovi zaštite
Da građani idu još dalje, potvrdila je za Focus.ba Daniela Gogić, direktorica marketinga i komunikacija u tvrtki Securitas BH. Naime, prema njezinim riječima, do sada su imali niz neobičnih zahtjeva za čuvanje imovine, a jedan od bizarnijih bio je čuvanje polja. “U neobičnije poslove koje smo obavljali za klijente spadaju čuvanje kukuruza na polju od neovlaštenog branja”, rekla je Gogić. U BiH su zabilježeni i slučajevi da se građani odlučuju za osobnu fizičku zaštitu te stoga unajmljuju agencije.
“Ako dobijemo zahtjev za fizičku zaštitu privatnih osoba, to su osobe koje zbog nekoga razloga smatraju da im je ugrožena sigurnost i Securitas im može ponuditi uslugu fizičke zaštite uz napomenu da je ta vrsta zaštite često skupa za fizičke osobe. U većini slučajeva govorimo o zaštititi VIP osoba iz svijeta biznisa, filma i slično”, navela je Gogić. Prema njezinim riječima, privatne osobe, prije svega, žele zaštititi svoju privatnost, osigurati sebi osjećaj da je tu netko tko brine o njihovoj imovini kada oni nisu na štićenoj lokaciji. Krađe u poljima u BiH posljednjih godina nisu rijetkost. Krade se sve, od povrća, voća, žitarica, pa i ljekovito bilje, što je u posljednjih godinu dana na svojoj koži osjetilo i nekoliko vlasnika iz Hercegovine pa ne bi bilo čudno da i oni krenu u fizičku zaštitu svoje imovine.
Zabilježene krađe
Podsjećamo, prije dva mjeseca u PU Mostar obratio se R. T.(1959.) i prijavio da mu je s njegove parcele na Buni iščupano oko 1500 sadnica smilja. Slična krađa dogodila se prije godinu dana u mjestu Vionica u čitlučkoj općini kada je s parcele ukradeno oko 3500 stabljika smilja. U prvih desetak dana lipnja u susjednoj Hrvatskoj dogodila se krađa velike količine tog ljekovitog bilja. Naime, oko 20 tona zaštićene biljne vrste smilja ubrano je i ukradeno s parcele u Malom Lošinju, u vlasništvu dvojice hrvatskih državljana, a policija traga za do sada nepoznatim počiniteljem. Kaznenim djelom teške krađe za više stotina tisuća kuna oštećeni su vlasnici. Stoga, iako zvuči nevjerojatno, i ne čudi što ljudi unajmljuju zaštitare kako bi čuvali njihova polja u koja su uložili svoj novac i mukotrpan rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?