projekt sufinancira vlada federacije bih:

Gotovo netaknuta masovnim turizmom, BiH je idealna destinacija za istraživanje

23.01.2024.
u 08:05

BiH ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno

Bosna i Hercegovina je mala zemlja, ali kao rijetko koja bogata je kulturno-povijesnim nasljeđem, prirodnim bogatstvima, gastronomijom... Imamo more, planine, jezera, rijeke, prelijepe nacionalne parkove..., što pruža priliku za bogatom turističkom ponudom tijekom svih 365 dana u godini. BiH je iz godine u godinu sve privlačnija turistička destinacija za posjetitelje iz cijeloga svijeta, piše Večernji list BiH.

Dokumentarac i poruka

Ljepote zemlje postaju prepoznate u svijetu. Tako je njemački javni emiter ARD objavio dokumentarac o Bosni i Hercegovini, čiji su autori Nina Heins i Felix Leichum, a koji su zabilježili svoj put kroz BiH koju opisuju kao spoj "Orijenta i Zapada". Dokumentarac je dio serijala "Kommt auf die Bucket List" u kojem spomenuti dvojac predstavlja destinacije diljem svijeta. U opisu navode: "Još uvijek gotovo netaknuta masovnim turizmom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za istraživanje. Netaknuta priroda, bezbroj vodopada i glavni grad Sarajevo, gdje se susreću Orijent i Zapad - zemlja jugoistočne Europe na Balkanu nudi mnogo raznolikosti". Na samom početku dokumentarca Heins navodi kako su istaknuli najvažnije turističke atrakcije, a svoj put počeli su u Mostaru, odakle su posjetili Livno, potom Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum te Nacionalni park Sutjeska. Govorili su o Starom mostu. Posjetili su i vodopad Kravica, a potom i Livno kako bi snimili divlje konje. Sarajevo su opisali kao mjesto susreta Istoka i Zapada, ali istodobno i mjesto koje leži na povijesti ističući mjesto atentata Franje Ferdinanda te potom podsjećajući na rat 90-ih i objašnjavajući što su "sarajevske ruže". Uslijedio je posjet Lukomiru, Travniku i Plavoj džamiji, potom Jajcu, a Nina je kazala kako joj je tada bilo jasno zašto BiH zovu "zemljom vodopada". Nina je BiH nazvala "zemljom vodopada", što ona uistinu i jest, iako ni veliki broj bh. građana ne zna koliko je BiH bogata vodopadima. Možda će zvučati nevjerojatno podatak, ali Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno. Bog nam je dao na desetke nevjerojatno lijepih vodopada, smještenih diljem zemlje, svaki lijep na svoj način. Vodopadi u Bosni i Hercegovini jedna su od prirodnih ljepota koja će zauvijek plijeniti naše poglede. Vodopadi vjerojatno kod većine ljudi probude emocije za koje nismo ni znali da postoje. Može se reći - voda u svojoj najljepšoj formi. Neki od njih posebna su atrakcija za vrijeme ljetnih mjeseci, a neki se zimi pretvore u ledenu masu te stvaraju fascinantan prizor.

Prirodni fenomeni

Kada u istoj rečenici spojimo "Hercegovina" i "vodopad", Kravica se nameće sama od sebe kao prva asocijacija. Jedan od najatraktivnijih prirodnih fenomena Bosne i Hercegovine smješten je na rijeci Trebižat. Raspon slapova širine je oko 120 metara s visinom koja varira od 26 do 28 metara, a preko sedronosnog sloja izraslo je više vrsta biljaka koje daju dodatnu čar ovom nevjerojatnom prizoru prirode. Časopis "Time Out" izdvojio je 15 najspektakularnijih kupališta na svijetu, a na 12. mjestu našla se i destinacija iz BiH - vodopad Kravica. Vodopad Koćuša, jedna od, nažalost, zapostavljenih prirodnih ljepota BiH, također je dio toka rijeke Trebižat, preciznije, nalazi se na rijeci Mlade koja niže od slapa mijenja ime u Trebižat. Slap je udaljen oko 10 kilometara od Ljubuškog, visine je 5 metara, a širine oko 50 metara, a dodatnu ljepotu prirodnog fenomena čine stoljećima taložene sedimentne stijene. Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat, a kao i za Koćušu, slobodno je možemo nazvati podcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada. Uz Radimlju, Stolac je prepoznatljiv po još jednom geomorfološkom fenomenu - vodopadu Provalije na rijeci Bregavi.

Prolaskom kroz Stolac rijeka Bregava svojim tokom pravi ade i teče na raznim razinama, a razvedene obale pružaju svim posjetiteljima i lokalnom stanovništvu mogućnost kupanja i uživanja pored rijeke. Jedan od najljepših vodopada u Europi je onaj u srcu kraljevskog grada Jajca te je zbog svoje ljepote, ali i pristupačne lokacije omiljen među turistima i lokalnim stanovništvom. Plivski vodopad mjesto je gdje se rijeka Pliva slijeva u rijeku Vrbas na spektakularan način. Visok je oko 20 metara i nalazi se u središtu grada. U prelijepom Bihaću nalazi se i dragulj zvani Štrbački buk, smješten na samoj granici BiH i Hrvatske, u Nacionalnom parku Una. Visok je 24,5 metara, a smatra se da je nastao od sedrenih naslaga uslijed tektonskog pomicanja tla. Silina vode i raznovrsna vegetacija u svim nijansama zelene na trenutke podsjećaju na prašumske prizore. Na udaljenosti od 24 km uzvodno od Štrbačkog buka nalazi se skup slapova Martin Brod, a najprominentniji među njima je Milančev buk. Martin Brod čini najveći kompleks slapova i kaskada u Nacionalnom parku Una prostirući se na 800 m2 površine. Iznad Nahoreva, otprilike 12 kilometara od Sarajeva, nalazi se vodopad Skakavac koji je visok nevjerojatnih 98 metara. S više od 1500 vrsta biljaka okolica Skakavca svakako je raj za sakupljače gljiva i ljekovitog bilja, ali i za planinare, bicikliste, speleologe i rekreativce. Skakavac i njegova okolica proglašeni su prirodnim spomenikom i ubrajaju se u zaštićena područja. U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, u prašumi Perućica, možete naći još jedan vodopad po imenu Skakavac. U srcu netaknute prirode obrušava se niz strme stijene s visine veće od 70 metara. Treći vodopad koji nosi naziv Skakavac nalazi se kod Kotor Varoši.

S visinom od oko 20 metara i skriven duboko u šumi, vodopad Skakavac više izgleda kao neko skriveno mjesto u prašumi Amazoni ili barem kao scena iz hollywoodskog filma. U blizini Sanskog Mosta nalazi se vodopad Bliha, poznat i pod imenom Blihin skok. Nekada uski, strmi planinarski put koji je vodio do vodopada sada je lijepo uređen, a do vodopada možete stići laganom 10-minutnom šetnjom kroz šumu. Vodopad je visok 40 metara, a njegova okolica jedno je od omiljenih izletišta za lokalce i turiste. Iako prilično nepoznat, Ždrimački vodopad jedan je od skrivenih prirodnih bisera BiH o kojem se jako malo govori. Smješten je u blizini Gornjeg Vakufa, u selu Ždrimci, a s visinom od čak 29 metara i činjenicom da je uklesan između dviju stijena pruža zaista nevjerojatan prizor. Zanimljivo je i to da pojedini ovaj vodopad zovu i Crndolski, po potoku Crndol koji tu teče. U blizini Fojnice, kod sela Dragačići, nalaze se vodopadi na rječici Kozica koji svojom ljepotom odavno privlače pozornost mnogim ljubiteljima prirode. Ambijent čine tri manja vodopada i jedan veći, visine oko 20 metara, te su izvanredan motiv za fotografiranje. Bereški vodopad nalazi se na ušću rijeke Bereg u rijeku Rakitnicu, u blizini sela Rakitnice, na oko osam kilometara od Rogatice. Pjenušava, bistra i hladna voda, gotovo vertikalno, s visine od oko 12 metara obrušava se u obliku vodene zavjese u duboki amfiteatar na čijem se dnu nalazi jezerce duboko oko dva metra. Nadamo se da ste kroz ovaj tekst otkrili poneko novo mjesto i isplanirali novo putovanje za obilazak Bosne i Hercegovine. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?