Stanova za dugoročni najam sve je manje, a najamnine sve veće

Gotovo nemoguće unajmiti stan po prihvatljivoj cijeni

01.07.2023.
u 19:38

Dovoljno je pogledati oglase za najam stanova i sve će vam biti jasno, vlasnici se radije odlučuju na iznajmljivanje za dan nego na dugoročni najam, piše Večernji list BiH. Stanova za dugoročni najam sve je manje, a najamnine za one koji se pojave na tržištu prilično su više u odnosu na prethodne godine. Čitatelj nam se požalio kako ne može naći manji stan za dugoročni najam u Mostaru, cijene su previsoke, a ponuda mala. Tragom ove informacije i sami smo pretražili oglase na jednoj od najvećih bh. platformi za prodaju i iznajmljivanje. I uistinu, većina stanova koji su oglašeni u gradu na Neretvi izdaje se na dan, tek rijetki na dulje razdolje. A cijene? Za bh. standard uistinu visoke. Pa tako se garsonijere izdaju od 400 KM naviše, jednosobni stanovi od 600 KM, a dvosobni i po 1000 KM za mjesec dana najma.

Veća zarada

Odlazak na putovanje iziskuje detaljan odabir smještaja. Sve češći odabir, osim hotelskog smještaja, je stan na dan. Trend "stan na dan" proširio se na gotovo sve dijelove Bosne i Hercegovine. Osobito na veće gradove i turističke destinacije. Zbog čega se stanodavci odlučuju na ovaj način zarade? Računica je jasna. Mjesečna najamnina ovisno o veličini stana i lokaciji iznosi, recimo, oko 500 KM. Isti iznos može se zaraditi mnogo brže izdavanjem stana na dan, čija se cijena kreće najčešće od 50 do 70 KM. Mala ponuda i veći troškovi života naveli su mnoge stanodavce u RS-u da najamnine podignu i do 30%, pa tako ovo ljeto mjesec u garsonijeri u Banjoj Luci podstanare košta oko 600 KM, koliko je potrebno izdvojiti za dvosoban stan u Trebinju. U agencijama za nekretnine diljem RS-a, piše Glas Srpske, tvrde da zbog velike potražnje turista, ali i drugih putnika namjernika za stanom na dan, stanovnici RS-a, koji još nisu riješili stambeno pitanje, gotovo da ne mogu naći stan na dulje razdoblje po prihvatljivoj cijeni. Agent za nekretnine iz agencije HPM u Trebinju Jovan Kovač istaknuo je da stanovi u centru, koji su lani iznajmljivani za 450 ili 500 KM, sada koštaju 700 KM. – Sve više zanimanja imamo za najam stanova na dvije-tri godine. Međutim, iako zgrade samo niču, stanova za izdavanje trenutačno nema. Problem je što se vlasnici, zbog turista, uglavnom opredjeljuju na dnevno izdavanje – kazao je Kovač. Prema njegovim riječima, stanovi na dan u ovom dijelu RS-a kreću se od 60 KM pa, ovisno o veličini, opremljenosti i lokaciji, do nekoliko stotina KM.

Za građane neizdrživo

Izvršna direktorica Udruge za zaštitu prava potrošača "DON" iz Prijedora Murisa Marić istaknula je da je najamnina od početka godine, na osnovi informacija kojima ova organizacija raspolaže, skočila za 30%. – Stanodavci kroje cijenu kako njima odgovara. Jako je malo onih koji se konzultiraju s ljudima koji se bave tim poslom. S druge strane, većina tih istih vlasnika stanova radi na crno i ne plaća obveze državi – kazala je Marić, dodajući da bi stanodavci koji mjesečno dobiju 700 KM, koliko iznosi najniža plaća u RS-u, trebali platiti porez državi. Tolika najamnina za dvosoban stan, primjera radi, u Banjoj Luci je previsoka jer to je samo prostor, ne računajući režije koje mjesečno premašuju 300 KM. – Možda upravo u takvom stanu živi četveročlana obitelj koja od 2000 KM, ako oba roditelja rade, polovinu daje za stan i režije pa mjesec dana preživljava s 1000 KM – istaknula je Marić, piše Glas Srpske. Veliki broj stanova na dan diljem BiH izdaje se "na crno" pa su i inspekcije u oba entiteta, posebno u RS-u, krenule u oštrije kontrole ovog vida poslovanja. Za nadležne težak zadatak bio bi i regulirati ovu oblast, a dodatno odmaže i napredak tehnologije. Stanovi se, naime, izdaju putem različitih platformi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?