Zdravstvene ustanove u BiH

Gotovo 13 tisuća medicinskih i zdravstvenih radnika na birou u BiH

zdravstvo
10.11.2020.
u 18:43

Zdravstvene ustanove u BiH za vrijeme koronavirusa svakodnevno ističu kako im nedostaje veliki broj medicinskih i zdravstvenih radnika. Mnogo osoblja zaraženo je koronavirusom u zdravstvu, a sve veći broj pacijenata zahtijeva i više zaposlenih. Istraživanje N1 televizije pokazalo je da se trenutno na birou nalazi gotovo 13 tisuća onih koji bi mogli pomoći u borbi protiv Covida 19. Šest puta manje je zaposlenih od početka pandemije do danas u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Posavska županija trenutno na evidenciji nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika ima 110 osoba. Od početka pandemije koronavirusa u BiH u istom sektoru zaposleno je 17 osoba.

U Zeničko-dobojskoj županiji nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih zanimanja sa srednjom stručnom spremom je više od 1.300, a s visokom stručnom spremom 226. Za sedam mjeseci pandemije zaposleno je 410 osoba u ZDŽ.

Tuzlanska županija broji čak 2.400 nezaposlenih u medicinsko - zdravstvenom sektoru. Onih koji su bez posla s Visokom stručnom spremom je 245. Od ožujka do rujna u Tuzlanskoj županiji zaposleno je 156 osoba iz ove oblasti.

Bosansko-podrinjska županija ima 86 osoba na evidenciji nezaposlenih u zdravstvu, dok je od ožujka do listopada u zdravstvenom sektoru zaposleno 16 osoba.

Hercegovačko-neretvanska županija zaključno sa 28. listopadom na evidenciji nezaposlenih iz medicinske struke ima 26 osoba sa VSS i 688 sa SSS. Zaposlenih u ovom sektoru HNŽ je više od 250, ali iz Zavoda za zapošljavanje isitiču da ne znači, da su se zaposlene osobe, zaposlile baš u zdravstvenom sektoru.

Zavod za zapošljavanje Hercegbosanke županije u svojoj evidenciji ima 63 nezaposlene osobe medicinske struke. Dok je zaposlenih 23 u ovoj županiji.

U Sarajevskoj županiji zdravstvenih i medicinskih radnika koji su na birou sa SSS je 668, s višom školskom spremom je 14 osoba, a nezaposlenih sa VSS je 802. U razdoblju od ožujka do listopada u SŽ je više od 500 osoba.

Zapadno-hercegovačka županija na evidenciji nezaposlenih zaključno sa 29.10.2020. godine bilježi 199 osoba koje mogu raditi u zdravstvenom sektoru i pomoći u pandemiji. S druge strane u prvih osam mjeseci pandemije u ovoj županiji su zaposlene 53 osobe.

Nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika u Srednjobosanskoj županiji zaključno s listopadom 2020. godine sa SSS bilo je 1005, a onih s VSS samo 5 osoba. U vrijeme pandemije u SBŽ je zaposleno 36 osoba u zdravstvu.

Unsko-sanska županija dokumentira 229 nezaposlenih u zdravstvu sa VSS, s višom školskom spremom 22, a najviše je onih sa SSS 1043. Posljednji službeni podaci Zavoda za zapošljavanje USŽ pokazuju da je zaposleno 30 osoba u zdravstvu.

Na birou za zapošljavanje Brčko Distrikta trenutno je 114 medicinskih sestara i tehničara. Osoba koje imaju završenu visoku stručnu spremu je 36. Posljednji podaci sa biroa Distrikta prikazuju kako je zaposleno u vrijeme pandemije 26 osoba u oblasti zdravstva.

Bh. entitet Republika Srpska na evidencijin nezaposlenih u zdravstvu ima 1604 osoba sa SSS, 64 osobe s visokom školskom spremom, onih najobrazovanijih i nezposlenih u ovoj oblasti je 465. Od početka pandemije do danas u zdravstvu Republike Srpske zaposlene su 702 osobe.

Ukupno u svim županijama Federacije Bosne i Hercegovine nezaposlenih medicinskih i zdravstvenih radnika je čak 10.645, dok je onih zaposlenih u vrijeme pandemije mnogo manje 1.060 u FBiH.

Kada zbrojimo brojke u oba enitetu i Brčko distrikta u BiH dobijemo čak 12.928 onih koji čekaju na birou kako bi se zaposlili u zdravstvenim institucijama BiH. S druge strane zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine u razdoblju kada je stigao koronavirus u našu zemlju do danas zaposlile su samo 1.788 medicinskih i zdravstvenih radnika.
 

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
19:50 10.11.2020.

Ili je netko lud ili mu noge smrde. Zdravstveni radnici bez posla u ovo vrijeme . To samo može biti u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?