Trendovi

Gotovinom se plaća još samo u restoranima i kafićima 57%

08.02.2016.
u 07:00

Premda su građani Bosne i Hercegovine tradicionalno vezani za plaćanje gotovinom, kartica sve više istiskuje ovaj način plaćanja i na ovom dijelu Balkana, piše Večernji list BiH. Tako se sve češće, umjesto papirnatih novčanica, nosi nekoliko kartica koje se, ponekad i nemilosrdno, “peglaju” na blagajnama.

Većina zadovoljna

Potvrdila ja to i kompanija Visa koja je provela istraživanje i pitala stanovnike Bosne i Hercegovine na što i gdje troše svoj novac te na koji način plaćaju kada kupuju u zemlji i inozemstvu. Rezultati su pokazali kako gotovo polovina potrošača u BiH koristi kartice, a 90 posto korisnika kartica tvrdi kako je zadovoljno tim načinom plaćanja. Prema tom istraživanju, 43 posto ispitanika reklo je “da” karticama za plaćanja u zemlji, dok je gotovina dominantan način plaćanja za 57 posto potrošača u Bosni i Hercegovini.

Od onih koji koriste kartice za plaćanje, njih 17 posto karticama plaća svakodnevno, a 41 posto na tjednoj razini. Prema rezultatima istraživanja, gotovina je i dalje najčešći način plaćanja na svim mjestima prodaje, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Top tri mjesta na kojima se najčešće koristi gotovina su kafići u kojima 81 posto potrošača plaća gotovinom, zatim restorani - 77 posto i manje trgovine - 71 posto. Istraživanje pokazuje kako se u supermarketima i hipermarketima debitne kartice koriste podjednako često kao i gotovina.

Sigurni s karticom

Većina korisnika kartica potvrdila je kako se osjeća ugodno kad plaća karticom, dok su neki potrošači (5 posto) zabrinuti kako mogu imati problem pri korištenju kartice na mjestima prodaje (POS), četiri posto njih dovodi u pitanje sigurnost, dok tri posto nije zadovoljno činjenicom da transakcija karticom na POS uređaju može potrajati dulje od plaćanja gotovinom. Istraživanje pokazuje i kako muškarci češće koriste kartice u odnosu na žene prilikom plaćanja tehničke robe, odjeće, obuće, kao i na benzinskim crpkama.

Visa menadžerica za BiH, Makedoniju, Albaniju i Kosovo Biljana Petruševska-Trajkovska naglasila je kako, iako je gotovina dominantno sredstvo plaćanja i u zemlji i inozemstvu, gotovo polovina potrošača u Bosni i Hercegovini koristi kartice prilikom plaćanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?