Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Gostujuće predavanje renomiranog profesora Predraga Markovića na Studiju povijesti umjetnosti

06.12.2023.
u 14:55

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji Studija povijesti umjetnosti održano je gostujuće predavanje renomiranog prof. dr. sc. Predraga Markovića na temu „Katedrala sv. Jakova u Šibeniku – dileme koje to nisu, Juraj ili Nikola?“.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku proučava se više od 150 godina, no usprkos toga, pa i činjenice da o njezinoj gradnji postoji iznimna količina arhivskog gradiva, na neka bitna pitanja još uvijek nismo dobili zadovoljavajuće odnosno opće prihvaćene odgovore.

I dok se
neke njezine tajne, poput izgleda i veličine prethodne katedrale nalaze još uvijek pod zemljom, pa ih ne možemo razotkriti bez pomoći arheologa, gotovo sve druge zapravo stoje pred nama.

Stoga one, zapravo i ne bi trebale biti tajne. Očito nešto smo predvidjeli, nešto možda nismo razumjeli, a nešto smo možda čak namjerno prešutjeli! U predavanju se dao smisao i značaj tih prešućenih graditeljskih intervencija te posljedično odgovor na već spomenuto „vječno pitanje“ koje zaokuplja kako našu tako i inozemnu stručnu javnost - Juraj ili Nikola?

Ovom prilikom su ponuđeni ne samo uvjerljivi odgovori, već se građevinska komponenta katedrale promovirala u ključni argument koji u konačnici razrješuje dilemu: imamo li pred sobom danas baš samo „Jurjevu katedralu“ ili uz njegovo ime moramo staviti i ono majstora pridošlog sa druge strane Jadrana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije