Povećati konkurentnost

Gospodarstvo opterećuju administracija, politička kriza i visoki porezi u BiH

18.03.2017.
u 10:30

Federalna Vlada zadužila je sva svoja ministarstva, agencije i direkcije da u 2017. godini, prilikom planiranja svojih aktivnosti, planiraju i one koje će dovesti do lakšeg poslovanja i jačanja konkurentnosti gospodarstva u FBiH, sukladno dokumentima “Lakoća poslovanja u 2017.” i “Konkurentnost BiH 2016. - 2017. godine”, piše Večernji list BiH. Prostor FBiH, ali i čitave BiH, ne može se pohvaliti ambijentom u kojem se kreira gospodarska politika i otvaraju nova poduzeća jer je, po dokumentu “Lakoća poslovanja”, koji je izradila Svjetska banka, uvrštena tek na 81. mjesto i jedna je od najlošije rangiranih država u tom sektoru, koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije. Prema ukupnoj ocjeni, sve zemlje bivše Jugoslavije nalaze se ispred BiH koja zauzima 81. mjesto, Kosovo je na 60., Crna Gora na 51., Srbija 47., Hrvatska 43., Slovenija 30., a najbolje stoji Makedonija na 10. mjestu.

“Lakoća poslovanja”

“‘Lakoća poslovanja’ je dokument Svjetske banke koji analizira koliko je lako lokalnom poduzetniku, prema važećoj zakonskoj regulativi zemlje, otvoriti malo ili srednje poduzeće i poslovati. Dokument mjeri i prati promjene propisa koji utječu na 11 područja životnog ciklusa poduzeća: osnivanje poduzeća, dobivanje građevinskih dozvola, priključenje električne energije, uknjižba imovine, mogućnost kreditiranja, zaštita investitora, porezna politika, međunarodna trgovina, izvršenje ugovora, rješavanje nesolventnosti i zapošljavanje radnika. ‘Lakoća poslovanja’ predstavlja kvantitativne pokazatelje o poslovnoj regulativi i zaštiti imovinskih prava koji su usporedivi sa 190 zemalja svijeta”, stoji u analizi Svjetske banke, koja je dostavljena i entitetskim vladama i Vijeću ministara. Optimističan je podatak da su i BiH i zemlje u regiji zabilježile blagu promjenu ranga u odnosu na 2015. kad je u pitanju konkurentnost gospodarstva.

Prednjače Slovenci

Najviše je napredovala Slovenija koja se s 59. popela na 56. mjesto, Hrvatska sa 77. na 74. i Srbija s 94. na 90. mjesto, dok je Crna Gora nazadovala sa 70. na 82. mjesto. BiH je prošle godine napredovala sa 111. mjesta s ocjenom 3,7 na 107. mjesto. “Većina oblasti zabilježila je bolje ocjene nego prethodne godine, no finalna ocjena se nije mnogo promijenila. Nepromijenjeno mjesto u odnosu na prethodnu godinu bilježi stup učinkovitosti tržišta roba (129. mjesto)”, stoji u analizi “Konkurentnost BiH 2016. - 2017.”. Napravljena je i rang-lista čimbenika koji ugrožavaju konkurenost bh. gospodarstva. Na 1. mjestu nalazi se neučinkovitost državne administracije - 13,7 bodova, iza nje je korupcija - 13, vladina nestabilnost - 11,1, politička nestabilnost - 10,5, složenost poreznih propisa - 8,8, porezne stope - 7,9, pristup financiranju - 7,3 boda. Na lošu konkurentnost utječu visoka stopa kriminala i krađe, restriktivni radni propisi, oskudna etika radne snage, nedovoljni kapaciteti za inovacije, inflacija, oskudna zdravstvena zaštita, regulativa rezervi strane valute.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?