Predviđanja

Gospodarski rast BiH bit će izražen i u 2016.

novac
05.01.2016.
u 07:00

Pozitivni pomaci u ekonomiji napravljeni su i u 2015., realan rast BDP-a iznosio je 2,1 posto, a u 2016. rast će biti još jači

Prošlog četvrtka izbrojili smo dane 2015. godini, a sada je zadatak stručnjaka donijeti sve ekonomske brojke i istinu o tome kakva je uistinu prošla godina bila. Izvjesno je to da je ekonomski napredak postojao i da je riječ o jednoj od najboljih godina za većinu zemalja, još od početka globalne krize 2008. godine. Što se tiče 2015. godine u BiH realan rast BDP-a bio je od 2,1 posto, dok u 2016. godini Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa rast od 3 posto. Duljko Hasić, direktor ECOS instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, što se tiče prošle i tekuće godine nije pesimist. Navodi kako su u 2015. godini napravljeni određeni pozitivni pomaci u ekonomiji BiH.

Dobri signali

- Tu ističem značaj u oblasti vanjskotrgovinske razmjene, gdje je na godišnjoj razini unaprijeđen izvoz, smanjen uvoz, a za izvjestan postotak i iznos smanjen je i trgovinski deficit te, ono što je vrlo bitno, povećana je pokrivenost uvoza izvozom, kazao je Hasić za DW. Dobri signali, dodaje, dolaze i iz proizvodnje, gdje su u pojedinim granama zabilježeni pomaci, a što se odrazilo i na kvalitetu ukupne trgovinske razmjene. - Naime, BiH je poboljšala strukturu trgovinske razmjene u smislu kvalitetnijeg izvoza finalnih proizvoda, a manje, kao što je do sada bio slučaj, izvoz sirovina. Posebno treba istaknuti da se u oblasti metaloprerade proizvodi iz BiH u finalnom obliku ugrađuju u složene i iznimno zahtjevne proizvode u Francuskoj i Njemačkoj, npr. u vozila Mercedesa, VW-a, Audija i Porschea, a radi se o visoko sofisticiranim proizvodima, što znači da smo dobili povjerenje kako udovoljavamo traženoj strukturi, infrastrukturi i kvaliteti, tvrdi Hasić.

Pomaci

MMF, što se tiče 2016. godine, predviđa jačanje ekonomije na globalnoj razini za 3,6 posto. Napredak je to u odnosu na 2015. godinu. Kada je BiH u pitanju, Hasić je za Deutsche Welle istaknuo i da je u 2015. zapažen i pomak u zapošljavanju, pa je, kaže, zaposleno nešto više od deset tisuća ljudi, i to mahom u građevinskom sektoru, a pomaci se bilježe i u gospodarskim granama koje su se teško oporavljale nakon rata - tekstilna industrija, drvoprerađivačka i metalska industrija, ali i turizam. Približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji nastaviti će se i u ovoj godini, što je iznimno važno za gospodarstvo ove države.

- BiH mora napraviti odgovarajuću pripremu kako bi mogla biti ravnopravna i kompatibilna ekonomija s onom EU i sa stajališta konkurentnosti, kao i primjene standarda zakonodavne regulative, odgovarajućih zakonskih propisa, sigurnosti i svega onoga što je vezano uz pravnu stečevinu EU, zaključuje Hasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije