Gospina ukazanja na obljetnicu

Gospina poruka: “Dječice, molite, molite, molite”

27.06.2018.
u 14:00

Vidjelica Ivanka Ivanković-Elez imala je redovito godišnje ukazanje na 37. obljetnicu ukazanja Gospe Kraljice Mira u ponedjeljak navečer, 25. lipnja 2018. Tom prigodom Gospa joj je na kraju ukazanja dala poruku: “Dječice, molite, molite, molite. Gospa je bila radosna i sve nas je blagoslovila svojim majčinskim blagoslovom”, kazala je vidjelica Ivanka Ivanković-Elez nakon redovitog godišnjeg Gospina ukazanja. Ukazanje je trajalo tri minute (od 18.39 do 18.42).

Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki Ivanković-Elez, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala kako će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini, i to na obljetnicu ukazanja, 25. lipnja. Tako je bilo i ove godine. Trominutno Gospino ukazanje Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući u Miletini, u međugorskoj župi. Ukazanju je nazočila samo Ivankina obitelj. Inače, prema svjedočanstvu vidjelaca, Vicka Ivanković-Mijatović, Marija Pavlović-Lunetti i Ivan Dragičević imaju svakodnevna ukazanja, dok Mirjana Dragičević-Soldo, Ivanka Ivanković-Elez i Jakov Čolo ukazanje imaju jedanput godišnje.

Na 37. obljetnicu Gospina ukazanja i vidjelica Marija Pavlović-Lunetti primila je svoju redovitu Gospinu poruku koju dobiva svakog 25. u mjesecu. Poruka glasi: “Draga djeco! Ovo je dan što mi dade Gospodin da mu se zahvaljujem za svakoga od vas, za one što su se obratili i prihvatili moje poruke te pošli putem obraćenja i svetosti. Radujte se, dječice, jer Bog je milosrdan i sve vas ljubi svojom neizmjernom ljubavlju i vodi vas prema putu spasenja preko mog dolaska ovdje. Ja vas sve ljubim i dajem vam mog Sina da vam On dadne mir. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko predvodio je u ponedjeljak navečer središnje misno slavlje na obljetnicu Gospina ukazanja u Međugorju i u propovijedi, među ostalim, rekao: “Međugorje nakon 37 godina sabire sve radosti i boli Crkve. Posebna povlastica je da Gospa ne prestaje naviještati obraćenje i mir”. Dodao je kako su se brojni čudili što Gospa, koju se u Međugorju naziva Kraljicom Mira, upravo poziva na mir u svijetu.

“Poruka iz Međugorja se ne mijenja. Ona postaje izvor istinske evangelizacije. Događaji otprije 37 godina sve su promijenili”, istaknuo je fra Šteko.

Na kraju misnoga slavlja međugorski župnik fra Marinko Šakota najavio je skori dolazak papinskog vizitatora za Međugorje, poljskog nadbiskupa Henryka Hosera kojega je nedavno imenovao papa Franjo. Inače, ova godišnjica je obilježena s velikom radošću s obzirom na to da je 31. svibnja papa Franjo imenovao mons. Hosera za apostolskog vizitatora za Međugorje. To je iznimna prekretnica u povijesti međugorske župe. Hoserov zadatak bit će brinuti se za pastoralne potrebe hodočasnika koji posjećuju franjevačku župu Međugorje. Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u podne 31. svibnja vijest kako je papa Franjo imenovao nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i “ad nutum Sanctae Sedis” (na raspolaganju Svetoj Stolici). - Riječ je o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio u prethodnoj godini. Svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost - stajalo je u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice koje je objavljeno na talijanskome i hrvatskom jeziku.

Ovo je, moglo bi se reći, novo razdoblje kad je u pitanju međugorski fenomen jer je to put prema priznanju Međugorja, kako je najavio poznati vatikanist Andrea Tornielli.

Dolaskom vizitatora Hosera bit će ukinute i neke restrikcije za svećenike u organizaciji hodočašća, koje su do sada bile na snazi. Mons. Hoser će, prema najavama, doputovati u Sarajevo 4. srpnja. Nakon sastanka s apostolskim nuncijem u BiH, a poslije toga i s državnim i crkvenim vrhom, za dan dva uputit će se u Međugorje, gdje će i službeno preuzeti upravljanje župom. Mons. Hoser bit će smješten u starom župnom uredu koji je uređen i obnovljen za vrijeme njegova prvoga boravka u Međugorju. Tu će biti njegov ured i stan. Hoserova uloga je isključivo pastoralne naravi. On će raditi na proširenju crkvenog prostora, izgradnji kapele, pronalasku stalnih pastoralaca i ispovjednika za nacije koje su najzastupljenije u Međugorju te poboljšanju infrastrukturu u samom mjestu. Vatikansko povjerenstvo za Međugorje, koje predvodi kardinal Camillo Ruini, utvrdilo je kako je prvih sedam dana ukazanja autentično, a to je, zasigurno, i temelj da se utvrdi i autentičnost međugorskoga fenomena.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije