poruka fra joze zovke

Gospa u Međugorju govori da je vrijeme milosti i milosrđa

02.05.2019.
u 16:30

Draga djeco! Ovo je milosno vrijeme, vrijeme milosrđa za svakog od vas. Dječice, ne dopustite da vjetar mržnje i nemira vlada u vama i oko vas, navodi se između ostaloga u Gospinoj poruci iz Međugorja od 25. travnja. - Kraljica Mira upućuje nam poruku u kojoj je majčinska topla pouka: „Ovo je vrijeme milosrđa za svakoga od vas.“ Gospodin ne prestaje tražiti svoje. Njegovo se milosrđe očituje u svim ukazanjima poslije uskrsnuća. Učenici s teškim iskustvom besane noći u kojoj nisu ulovili ništa vide nepoznatoga čovjeka koji im kaže da bace mreže na desnu stranu. Poslušaše ga unatoč negativnog iskustva. I kao plod poslušnosti – veliko iznenađenje. Mreže su pune i srce je puno. Ivan otkriva spoznaju svoga srca govoreći Petru: “Gospodin je!“ Petar pokrije ono najnužnije i skače u jezero. Kada je doplivao i vidio Gospodina koji je već pripremio doručak za sve njih, bio je radostan. Donosi i tek ulovljenih riba da vide svi što se sve događa na riječ Gospodinovu. To je važna spoznaja: Gospodinova riječ je bitna i nakon uskrsnuća. Njegova je riječ svemoćna kao i prije smrti. Stoga je važan taj pripremljeni doručak na obali poput onoga objeda u pustinji gdje je nahranio više od pet tisuća ljudi, napisao je fra Jozo Zovko za Misiju, prenijeli su mediji.

- Božje se milosrđe očituje u svakom Gospodinovom ukazanju. Uvijek su nam svježa i draga promišljanja o dvojici učenika na putu u Emaus. Razočarani tužnim svršetkom i porazom Gospodinovim odluče sve napustiti i vratiti se svom selu i poslu. Gospodinu nije svejedno. On se iz samilosne ljubavi pridružuje njima na putu, njihovu razgovoru i njihovoj patnji. „O čemu to putom razgovarate? Što to pretresate iz svojega iskustva?“ Začuđeni pitanjima odgovaraju: Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu? Zar ne znaš što se u njemu događalo ovih dana. Ono s Isusom Nazarećaninom.

Mi smo se nadali i, nažalost, prevarili. Očekivali smo pobjedu i slavu, a doživjeli smo njegov poraz. Milosrdan je i blag Isusov stav, pitanje s kojim im podsvješćuje da još jednom prođe s njima sve proroke i proroštva o Mesiji – o Isusu. Pa sve je u skladu s proročkim najavama. Ništa se nije dogodilo novo, već su se samo proroštva ispunila. Kako su im se srca otvarala i s kojom žeđi su upijali svaku riječ! Ostani s nama! Večer je. Svako je putovanje rizično noću. I dok im razlamaše blagoslovljeni kruh, kao na Posljednjoj večeri, otvoriše im se oči. Prepoznaše ga. Milosrdni Isus ima vremena slušati čovjeka i na molbu ojađena čovjeka odgovoriti. Ta je spoznaja promijenila sve u gledanju na Gospodina i na Bibliju i proroke.

To je Gospodnje milosrđe teklo iz svake njegove riječi i postalo ulje u svjetiljci vjere. Sva ova iskustva i susreti s uskrslim Gospodinom puni su milosrđa i dobrote Božje prema ljudima. I tako je do danas. Za svakoga je od nas ovo vrijeme milosti i milosrđa, govori Gospa. Vjetar mržnje i nemira oholosti grijeha osjeća se u srcima mnogih. Taj vjetar kao orkan puše kroz medije i prijeti kao oluja nezaštićenima, slabima i nemoćnima. Taj je vjetar mržnje razrušio mnoge obitelji i tolike mlade. Svima je potrebna i ljubav i molitva, kaže Kraljica Mira te nas zove da taj apostolat činimo milosrdnim srcem. I još jednom spominje Đavla kao našega ljutog neprijatelja i zavodnika koji nam krade vjeru iz srca, onu mudrost spoznaje Boga.

„Prepoznaše ga“, redovito je izvješće Evanđelja o susretu uskrsloga Gospodina s učenicima. Sotona ne dopušta da budemo zajedno oko oltara na svetoj misi, ne dopušta mnogima da budu na zajedničkoj obiteljskoj molitvi. Siromašni čovjek ne osjeća važnost biti zajedno kada dolazi Gospodin, kada Gospodin govori, kada lomi i dijeli kruh svojima. Kako je preteško čuti iz usta svoga djeteta, svoga susjeda riječi i nijekanje vjere pred zajednicom. Ljudi o svojoj nevjeri govore javno, govore oholo i s prijezirom gledaju na one koji vjeruju.

Da, ta nevjera nije slučajna. Sjeme nevjere je sjeme onoga kukolja iz Gospodinove prispodobe. Imati dovoljno budnosti i čuvati da neprijatelj ne uđe i ne posije u našu obitelj i Crkvu svoj kukolj. Koliku strpljivost Gospodin traži od nas gledajući kukolj koji nismo posijali na svojoj njivi, a on raste s našom pšenicom. Bolno je kada zajednica obitelji i Crkve nije jedno srce i jedna duša, napisao je između ostaloga fra Jozo Zovko. - Stoga smo pozvani na molitvu i ljubav. Je li moguće zaustaviti oluje koje danas ruše našu vjeru i rastaču moral odvajajući čovjeka od obitelji i Crkve. Kako smo važni Bogu i Kraljici Mira u ovome vremenu koje razotkriva svu bijedu i siromaštvo modernoga čovjeka koji se očituje kao zatočenik zabluda. Poziv Majke da s ponosom svjedočimo i radosno živimo svoju vjeru u uskrslog Gospodina naša je neodgodiva i nezamjenjiva zadaća. Naš ovogodišnji sabor će se održati 1. i 2. lipnja na Širokom Brijegu i u Međugorju. Tema našega sabora, kao i molitvena nakana, jest: „Draga djeco, molim vas da molite za svećenike i sve posvećene osobe da ljube Isusa…”

Ovaj ćemo mjesec moliti na sljedeće nakane:

1. Za našu molitvenu zajednicu pohođenja da bude sva na okupu s Kraljicom Mira kao njezina obitelj te da radosno živi i svjedoči sve poruke, napose pet kemnova: svakodnevna molitva krunice, post srijedom i petkom, nedjeljom i blagdanom sveta misa, svakodnevno čitanje Biblije i mjesečna sveta ispovijed.

2. Za sve hodočasnike, napose koji dolaze donoseći svoje bolesti, kušnje i patnje svih vrsta, da nađu i susretnu Gospodina i njegovu Majku i ispovijede kao Toma svoju vjeru te se priključe zajednici vjernika.

3. Za našega nadbiskupa Henryka Hosera, sve svećenike i ispovjednike da s velikim srcem pomognu svim hodočasnicima susresti uskrslog Gospodina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?