Popis stanovništva u BiH

Gornji Vakuf - Uskoplje siromašniji za 19% Hrvata

27.08.2016.
u 10:00

Općina Gornji Vakuf - Uskoplje okružena je planinama Vranicom s istočne i Radušom sa zapadne strane. Leži na četiri rijeke: Vrbasu, Bistričkoj rijeci, Trnovači i Krušćici. Gornjem Vakufu je 1991. godine dodan naziv Uskoplje. Prije agresije spadao je u red srednje razvijenih općina, a nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma našao se u sastavu Srednjobosanske županije. Klima u Gornjem Vakufu - Uskoplju izuzetno je pogodna za razvoj povrtlarskih kultura, pogotovo kupusa. Na listi nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini za općinu Gornji Vakuf - Uskoplje nalaze se dva, Ljubunčića kula u Voljicama, mjesto i ostaci povijesnog spomenika, i Sahat-kula, također povijesni spomenik.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Gornji Vakuf - Uskoplje žive 20.933 stanovnika dok je, prema popisu iz 1991. godine, općina brojala 25.181 stanovnika. Muškaraca ima 10.532, dok je žena 10.401.

Najviše Bošnjaka

Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Uskoplju danas živi 8660 Hrvata dok ih je, prema popisu iz 1991.godine, bilo 10.706. Bošnjaka je 12.004, dok je Srba 30. Ostalih je 170, 41 stanovnik je bez odgovora, dok se 28 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?