Ostvaruje se “crni scenarij”

Gorivo u BiH rekordno skupo, iznad 2,50 maraka

19.01.2022.
u 14:27

Uz cijene goriva, rastu i cijene plina. U studenome i prosincu 2021. za 23,5%, a u siječnju ove godine za 11%

BiH ide prema rekordnim cijenama goriva, a Hrvatska je službeno već stigla do njih. Iako se nedavno činilo da se situacija stabilizira i da smo daleko od “crnog scenarija” koji predviđa rast svih prerađevina iznad dvije i pol marke, koliko se uzima za psihološku granicu u BiH, čini se da je preko noći taj scenarij stigao, piše Večernji list BiH. Neke crpke već su cijenu podignule na 2,51 KM. Večernjem listu je iz Sektora za trgovinu priopćeno da su zaprimljene čak 704 obavijesti o promjeni cijena i marži te se odnose na povećanje cijena benzina i dizela za 5 feninga po litri.

Ima li kraja?

Sada je prosječna cijena benzina 2,39 KM po litri, a dizela 2,37 KM po litri. I dalje je na snazi ograničenje visine marži. Nažalost, svi energenti drastično poskupljuju. Proteklih mjeseci prate se cijene struje i plina koje su narasle diljem Europe. Koliko je situacija zabrinjavajuća, pokazuje i informacija da u susjednoj Hrvatskoj plin od 1. travnja poskupljuje čak do 80 posto. S obzirom na to da je cijena plina na europskom tržištu varirala od 18 eura po megavatsatu do čak 160 eura, stručnjaci iz RH kažu da je poskupljenje od 80 posto za kućanstva još i dobro. U BiH je pak nedavno došlo do “sukoba” u kojem su Toplane Sarajevo optužile tvrtku koja je glavni uvoznik plina u Federaciji BiH da je ograničila isporuku prirodnog plina prema distributerskoj tvrtki Sarajevogas, što je dovelo do smanjene isporuke i prema Toplanama, a iste optužbe sipali su i iz Sarajevogasa. U Energoinvestu za Večernji list pričaju kakva je stvarna situacija. - Vezano uz pitanje o cijeni plina koju Energoinvest ima na ulazu u BiH i plaća Gazpromu do distributera Sarajevogasa treba znati da Energoinvest ima troškove i plaća carinjenja i špedicije, troškove PDV-a, troškove bankarskih jamstava, troškove operatora transportnog sustava Gaspromet Pale, troškove operatora transportnog sustava Sarajevogas Istočno Sarajevo, troškove operatora transportnog sustava BH-Gas Sarajevo. Što se tiče naknade Energoinvesta, ona se sastoji iz naknade troškova tečajnih razlika, troškova rada sudionika u poslovima plina i marže Energoinvesta. Navedene stavke su pod kontrolom NO i Vlade FBiH te je riječ o iznosima koji su više nego tri puta manji od onih koje je u prethodnom razdoblju zaračunavao BH-Gas. Navedeni iznosi apsolutno mogu biti dostupni na planiranom sastanku vlada, uz povjerenje da Vlada SŽ-a na isti način brine i o troškovima i maržama Sarajevogasa i Toplana, koje su višestruko veće od onih koje obračunava Energoinvest - naglašavaju. Kažu da, uz navedeno, treba znati kako je ukupno povećanje cijene plina od Gazproma od početka 2021. bilo iznad 86 posto, a da je, zahvaljujući poslovnim odlukama Energoinvesta, prelaskom na Turski tok i smanjenjem marži koje je ranije obračunavao BH-Gas, ovako veliko povećanje u najvećoj mjeri kompenzirano te da je povećanje u studenome i prosincu 2021. od 23,5 posto i u siječnju 2022. od 11 posto bila neminovnost jer su se sve prethodne rezerve utrošile.

Dodatne količine

- Kada su u pitanju stabilnost opskrbe plinom i naručene količine, Energoinvest potvrđuje da su s Gaspromom ugovorene potrebne količine plina, procijenjene na temelju prosječne mjesečne potrošnje na bazi potreba iskazanih od potrošača. Prenaglašavanje ekstremnih situacija prevladava se uobičajenim tehničkim rješenjima i suradnjom sudionika u plinskom postupku. Naručivanje dodatnih količina je moguće, ali je potrebno znati da su 4-5 puta skuplje te je rješenje tim modelom mnogo manje racionalno od tehničke optimizacije koja se za kratka razdoblja uobičajeno primjenjuje - naglašavaju.

Kažu i da se iskazivanje spremnosti za naručivanje dodatnih količina po većim cijenama pokazalo već praznim obećanjima jer Sarajevogas odbija i danas platiti račun za dodatne količine kada ih je trebalo naručiti zbog kvara u Bugarskoj u studenome 2021. Ističu i da svih prethodnih mjeseci do problema u opskrbi plinom zbog Energoinvesta nikada nije došlo, a isto tako da su cijene prirodnog plina zadržane na najnižim mogućim razinama u odnosu na sve druge energente, kao i druge životne troškove, pogotovo imajući na umu ekstremne skokove cijena ovog energenta danas u Europi. Kako stvari stoje, stanovnike BiH čekaju teški i burni idući tjedni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije