"Slom lažnog proroštva"

Goran Marić: Zadaća države 
je dobro čitave zajednice

goran marić
Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2015.
u 06:15

Slomom lažnog proroštva Marić razotkriva svu razornost neoliberalnog ekonomskog modela

"Slom lažnog proroštva" posljednja je napisana knjiga autora dr. Gorana Marića, profesora političke ekonomije, saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru i potpredsjednika Odbora za financije i državni proračun. Njeno predstavljanje u Zagrebu u svibnju ove godine izazvalo je nezapamćeno zanimanje javnosti, a knjiga će u četvrtak, 1. listopada, u 19 sati biti predstavljena i u kinodvorani u Marićevim rodnim Grudama.

Slomom lažnog proroštva Marić razotkriva svu razornost neoliberalnog ekonomskog modela, razloge strukturnih poteškoća i makroekonomskih poremećaja.

Marić knjigu počinje citirajući Svetog Oca Benedikta XVI. o ulozi države i naglašavajući da je zadaća države dobro čitave zajednice. O knjizi će na predstavljanju u Grudama govoriti doktori Drago Jakovčević, Goran Dodig, Mihovil Bogoslav Matković i sam autor Goran Marić. Prof. Jakovčević u recenziji piše da je nadahnutost biblijskim motivima traženje smisla postojanja čovjeka i države, stvaranje i devastiranje hrvatske države od osamostaljenja do danas, da su to komponente autentičnosti knjige kojom se Marića uzdiže iznad poznatih nam standarda suvremenih političara Hrvatske. Profesor Matulić primjećuje da Marić kroz cijelu knjigu ulaže intelektualni i moralni napor da ostane vjeran zovu istine te da logički i sustavno zbraja domoljublje i intelektualno poštenje.

Ova knjiga je glas protiv ekonomskog redukcionizma, protiv degradiranja čovjeka na instiktivne prohtjeve egoizma. U cijeloj knjizi Marić u središte pozornosti ekonomske aktivnosti stavlja čovjeka, njegove potrebe, a osobito potrebu za radom.

U pogovoru je prof. Ivan Lovrinović napisao da je zavodljivim i intrigantnim stilom, ali i znanstvenim pristupom Marić zainteresirao čitatelja za ekonomske teme koje su po prirodi teške i složene.

- Ova knjiga nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ona zove na aktivizam zbog ozdravljenja društva u moralnom i ekonomskom smislu, piše Lovrinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?