Balkanski barometar

Godišnji odmor od 7 dana ne može si priuštiti trećina stanovnika BiH

14.08.2021.
u 14:09

Ljetna sezona i vrijeme godišnjih odmora su na vrhuncu. Većina stanovnika BiH na godišnji odmor odlazi u kolovozu, osobito ako koriste kolektivni odmor. Najveći broj bh. građana putuje na Jadran, ali i južnije zbog povoljnih cijena, piše Večernji list BiH. Što kažu istraživanja, koliko je odlazak na odmor izvan svog doma dostupan građanima? Trećina stanovništva u BiH ne može si priuštiti najmanje tjedan dana odmora, rezultati su Balkanskoga barometra 2021. Naime, na pitanje “Ima li vaše kućanstvo problem kako si priuštiti odmor od najmanje tjedan dana izvan kuće?”, 33% ispitanika iz BiH kazalo je da ima.

BiH i regija

Prema tom istraživanju, najlošije je rangirana Crna Gora jer si polovina njezinih stanovnika ne može priuštiti odmor od najmanje tjedan dana. Na odmor ne može 37% stanovnika Srbije, 39% Albanaca, kao ni 45% stanovnika Sjeverne Makedonije. Najmanji problem s odlaskom na odmor imaju stanovnici Kosova jer ih svega 11% nije u mogućnosti putovati. Inače, istraživanje je, po nalogu Vijeća za regionalnu suradnju, provedeno u šest zemalja zapadnog Balkana, a obuhvatilo je oko 6000 građana. Oko 28% osoba u EU ne može si priuštiti sedmodnevni odmor, pa brojke za BiH i ne izgledaju loše, međutim, pitanje je koliko su realne, posebice uzme li se u obzir da prosječna plaća iznosi 982 KM, a minimalna u FBiH 406 KM. Veliki dio stanovništva BiH su umirovljenici od kojih većina prima minimalnu mirovinu od 382 KM. S tim iznosima teško da si građani mogu priuštiti odlazak na odmor.

Odmor na kredit

Loša financijska, ali i neizvjesna epidemiološka situacija često su presudan čimbenik prilikom izbora mjesta za odmor. Pandemija je znatno otežala planiranje putovanja. Dodatni troškovi su plaćanje testova za prelazak granice. Građani BiH ove godine, uz Neum, najčešće ljetuju u Crnoj Gori i Albaniji. Pri odabiru aranžmana prvo pitaju za cijene pa tek onda ostalo. Nakon razdoblja rijetkih putovanja, samoizolacije i tjeskobe koja se uselila u čovjeka, beskrajno morsko plavetnilo je lijek - jednima dostupan, drugima pusta želja. Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS-a Dragana Vrabičić za Glas Srpske kazala je kako je, imajući u vidu visinu plaća, jasno da si zaposleni u građevinarstvu ne mogu priuštiti ni dan, a kamoli tjedan odmora. - I oni koji odu na ljetovanje, nažalost, za to podižu kredit koji otplaćuju najmanje godinu dana. To je tužno, ali je surova realnost. Četveročlana obitelj ne može podmiriti ni osnovne životne potrebe s prosječnom plaćom, a kamoli odmor. Dodatni trošak za ljetovanje sada su i testovi na koronavirus - rekla je Vrabičić. Međutim, prema Balkanskom barometru, 19% ispitanika u regiji kazalo je kako su dobili pomoć ili dobra iz inozemstva za odlazak na odmor. Najmanji postotak onih koji su dobili pomoć bio je iz Srbije - 12%, a najviši s Kosova - 28%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?