Salko Bukvarević

Godišnje se za branitelje i invalide izdvaja 570 milijuna KM

Salko Bukvarević
13.04.2017.
u 13:16

U proteklih 20-ak godina država je na račune branitelja doznačila više od 10 milijardi KM

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je danas da Vlada FBiH iz godišnjeg proračuna, koji iznosi 2,7 milijardi KM, 570 milijuna KM izdavaja za braniteljsko-invalidsku zaštitu.

- To je razina vlasti koja uvjerljivo na teritoriju BiH, ali i vjerojatno na teritoriju jugoistočne Europe i šire, od ukupnog proračuna najveći postotak izdvaja upravo za braniteljsko-invalidsku zaštitu - naglasio je Bukvarević u izjavi novinarima u Sarajevu, javlja Fena. 

Dodao je da je u proteklih 20-ak godina država na račune branitelja doznačila više od 10 milijardi KM, ali je naglasio da su svjesni činjenice da to nije dovoljno jer je rat u BiH  bio izuzetno težak s velikim brojem žrtava i stradalnika te velikim brojem pripadnika Armije Republike BiH, MUP-a i ostalih jedinica.

Podsjetio je da je ovih dana s predstavnicima braniteljskih organizacija postignut značajan dogovor te je pripremljen sporazum koji će biti predložen Vladi FBiH na usvajanje da se u narednih pet godina na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata ne umanjuju sredstva, bez obzira na to što neki od njih izlaze iz prava.

- Predloženo je da se od tih sredstva koja ne budu utrošena rješavaju najteža socijalno-statusna pitanja, a prije svih djece bez oba roditelja, demobiliziranih branitelja koji imaju 60 i više godina te ostalih obitelji poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida - pojasnio je Bukvarević.

Izrazio je uvjerenje da će se onda u narednih pet godina na taj način rješavati sva otvorena pitanja, napominjući  da se pozicija za braniteljsko-invalidsku zaštitu više ne može povećavati.

Također, postignut je i značajan dogovor da se uspostavi registar što je tko dobio po toj osnovi u proteklih 20 godina, a na zahtjev braniteljskih udruženja trebalo bi se kroz zakon riješiti i reprezentativnost braniteljskih udruženja.

Bukvarević je iznio i podatak da je u Registru korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, koji je uspostavljan od 1. siječnja, 95.000 osoba. Tu je 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 su iz obitelji poginulih branitelja  te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

- To je 95.000 osoba koji iz federalnog proračuna mjesečno primaju naknadu. Očekujemo da u ovaj registar županijska ministarstva i općinske službe braniteljsko-invalidske zaštite unesu podatke što su ti ljudi u proteklom razdoblju dobili i s tih razina vlasti - zaključio je Bukvarević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?