Nakon pet godina mirovanja

Glodavci prenose opasne bolesti, sada je 112 zaraženih

'slavonija-29.09.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn:deratizacija-velike stete tijekom godine prouzroce glodavci Photo: Ivica Galovic/VLM'
Foto: 'Ivica Galovic/VLM'
07.10.2014.
u 09:46

Drastično povećan broj ljudi zaraženih bolestima koje prenose glodavci

Katastrofalne poplave su počele uzimati danak u zdravstvenoj bilanci građana Federacije BiH. Prema podacima federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u zadnje vrijeme bilježi se drastičan porast oboljelih od mišje groznice. Bolest se prenosi u kontaktu s glodavcima, odnosno izlučevinama koje ostavljaju ove životinje.
 
Zabrinjavajuće stanje
- Da, imamo veliki porast oboljelih od mišje groznice u odnosu na prijašnje godine. Prema službenim podacima koje dobivamo s terena, do sada je registrirano 67 osoba koje su oboljele od ove bolesti - rekla je za Vecernji.ba dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Mišja groznica je akutna virusna bolest koja se manifestira vrućicom, krvarenjima i oštećenjem rada bubrega, a nerijetko zahtijeva i bolničko liječenje. Osim mišje groznice, glodavci u zadnje vrijeme prenose i druge bolesti. Slična je situacija kada se govori i o leptospirozi, bolesti koju uzrokuju bakterije koje prenose glodavci preko izlučevina. - Kada govorimo o toj bolesti, do sada je zabilježeno 45 oboljelih od leptospiroze. Glodavci prenose brojne bolesti i bit će potrebno poduzeti određene korake kako bi se ovaj trend zaustavio - poručila je dr. Ravlija. Od podataka koje smo dobili od federalnog Zavoda za javno zdravstvo, valja spomenuti kako je još uvijek u tijeku epidemija morbila. Ona traje još od veljače ove godine, a još uvijek se nisu stekli uvjeti za proglašenje prestanka epidemije.
 
Epidemija u županijama
Zahvatila je nekoliko županija na području Bosne, a kako je za Večernji list rekla sugovornica, glavni razlog izbijanja epidemije ove bolesti je izostanak cijepljenja. - Podaci govore kako se broj oboljelih popeo na 2459 osoba. U zadnje vrijeme broj zaraženih je u padu, ali i dalje nema uvjeta za prestanak stanja epidemije. Ovim putem pozivam sve roditelje da se pridržavaju kalendara cijepljenja svoje djece jer samo na taj način možemo izbjeći daljnje epimije ove bolesti - naglasila je dr. Ravlija. Valja spomenuti kako morbile mogu stvoriti brojne zdravstvene probleme te kako liječnici s razlogom upozoravaju na opasnost koju nosi ova bolest. - U kroničnom obliku može doći do oštećenja živčanog sustava i brojnih drugih zdravstvenih problema. Svi oni mogu se izbjeći ako se pridržavamo kalendara cijepljenja. U protivnom, i u budućnosti ćemo imati slične probleme, a zdravstveni sustav samo u tom slučaju može bilježiti koliki je broj oboljelih i pomagati im. Trebamo djelovati preventivno - zaključili su naši sugovornici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?