Prof. dr. Branko Katalinić

Globalni problem je rezultat kombinacije zlouporabe tehnike i egoizma

24.10.2016.
u 10:00

Na Sveučilištu u Mostaru je počeo i do 30. listopada se održava DAAAM International Week 2016., a planiran je čitav niz aktivnosti, međunarodna doktorska škola, radionice Međunarodne inženjerske akademije, radionice Synergy Network asocijacije te središnji događaj, 27. međunarodni DAAAM simpozij iz područja inteligentne proizvodnje i automatike. DAAAM International (Danube Adria Association for Automation and Manufacturing) osnovan je i temelji se na ideji profesora Branka Katalinića 5. studenoga 1990. godine u Beču. Međunarodna je to mreža za znanstvenu, akademsku i gospodarsku suradnju koja nudi svjetski forum za inženjere, istraživače, znanstvenike i gospodarstvenike, na kojem su u mogućnosti prezentirati i razgovarati o trenutačnom statusu i utjecaju napredne proizvodnje i automatizacije. Tim povodom razgovarali smo s uglednim znanstvenikom svjetskoga glasa prof. dr. Brankom Katalinićem, piše Večernji list BiH.

Možete li nam opisati aktualno stanje naše civilizacije?

- Naša civilizacija je bazirana na tehnici, ako bismo odbacili sve tehničke proizvode: odjeću, obuću, strojeve, uređaje, zgrade, mostove, ceste, goli i bosi ljudi ne bi mogli živjeti ni na tisućitom dijelu teritorija Zemlje na kojem sada žive. Organizacija društva je takva da iz mogućnosti tehnike koja mu stoji na raspolaganju želi izvući maksimalnu korist. Možemo reći da je organizacija društva zrcalna slika mogućnosti tehnike koju ono koristi. Kako se tehnika neprestano razvija, tako se organizacija društva neprestano prilagođuje novonastalom stanju. Tehnika se koristi na pozitivan način - za dobrobit ljudi, nažalost, ona se koristi i na negativan način pri čemu se zloupotrebljava kao sredstvo za postizanje ciljeva egoističnih i pohlepnih pojedinaca, skupina, organizacija i država. Svi globalni problemi današnjice mogu se svesti na jednadžbu: Globalni problem je rezultat kombinacije egoizma i zlouporabe tehnike.

Možemo li se reći da se od određenog dijela svijeta do nekog drugog događa asimetrija razvitka?

- Razvoj tehnike i njezinih mogućnosti nije ravnomjeran po čitavom svijetu, već je znatno intenzivniji u nekim regijama koje mi nazivamo “razvijenim”. U tim regijama se oblikuju novi društveni odnosi ranije nego u ostalima. Regije koje imaju prednost žele to iskoristiti na račun drugih regija i egoistično ih prisiljavaju svim (legalnim, ilegalnim, mirnim, ratnim) sredstvima na nesimetrične podaničke odnose. Pri tom se razlika između onoga što se stvarno događa i onoga kako se to prikazuje doseže tolike razmjere da to gotovo svaki normalan čovjek vidi kao očitu laž, obmanu i licemjerje.

Svjedoci smo svakodnevnog razvoja tehnike koji seže čak i do neslućenih razmjera i mnogima je nejasan sav taj proces. Možete li našim čitateljima objasniti kako se razvija tehnika?

- Postoje tri osnovna principa razvoja tehnike. Prvi je da jedna osoba u trenutku lucidnosti dođe na ideju novog proizvoda, to može biti neovisno o mjestu i trenutku. Drugi princip je da se pojavi jedan principijelno novi proizvod kojim se mogu oplemenjivati već postojeći. Pojava mikroprocesora je lijep primjer ovakvog razvitka. Mikroprocesor se kombinira s kamerom i dobivamo digitalnu kameru; s telefonom i dobivamo mobitel; s manipulatorom - industrijski robot; s alatnim strojem i dobivamo numerički upravljane alatne strojeve; s mikroprocesorima dobivamo računalne mreže itd. Treći princip proizlazi iz činjenice da se različita područja tehnike razvijaju u različitim vremenima i dinamikama. Kada se u jednom području razviju novi pristupi, strategije, koncepti i rješenja visoke razine, tada se to sve prelijeva u sva ostala područja tehnike. Ta prelijevanja se događaju istodobno na mnogim mjestima. Trenutačno je jedan od najznačajnijih prelijevanje iz područja informacijskih tehnologije u sve ostale, njega danas možemo susresti pod nazivima “Internet stvari”, “Industrija 4.0”, “Internet stvari i usluga” i mnogim drugima.

+Svijet, proučavajući ga, promatramo kao tvar, energiju, informaciju... Kako sa stručne, znanstvene strane, vi to objašnjavate?

- Pri proučavanju svijeta oko sebe čovjek ga nije sposoban promatrati u njegovoj sveukupnosti, zbog toga ga dijeli i promatra kao tvar, energiju i informaciju. Nešto postoji i to je tvar, bez tvari ne bi postojalo. Nešto se događa, to nešto mora se pogoniti, to je energija, bez nje ništa se ne bi događalo. To sve ima nekakav smisao, to je informacija, bez nje to ne bi imalo smisla. U prirodi se tvar, energija i informacija uvijek pojavljuju skupa i nikada pojedinačno.

Gledano na sveukupni razvoj tehnike sa stajališta tvari, energije i informacije možemo razlučiti tri razdoblja. Prvi je od početaka tehnike do pojave parnoga stroja i industrijske revolucije. Tu čovjek djelomično ovladava stvarima i pravi alate, strojeve i uređaje koji se pogone ljudskim ili životinjskim radom, tekućom vodom i vjetrom. Upravljanje čini čovjek. Drugo je od početka industrijske revolucije do pojave automatski upravljačkih sustava. U ovom razdoblju čovjek dodatno ovladava stvarima i energijom i pravi alate, strojeve i uređaje koje pogone pogonski strojevi na paru, unutarnje sagorijevanje i elektriku. Strojevi poprimaju velike razmjere. Upravljanje je u rukama čovjeka. Treću je uključenje informacijskoga dijela. Čovjek pravi strojeve i uređaje koji su sposobni funkcionirati sami od sebe s manjom ili većom podrškom čovjeka. Ovim se tehnika počinje približavati rješenjima iz prirode koja u sebi imaju objedinjene tvar, energiju i informaciju i može djelovati više ili manje samostalno u izvršavanju postavljenih zadataka. Uvođenje koncepta i rješenja iz informacijskih tehnologije činit će tehniku sve sličniju rješenjima iz živoga svijeta. Trenutačno stanje te tehnike je jako udaljeno od perfekcije prirode i nalazi se na razini sposobnosti upravo rođene bebe u odnosu na sposobnosti zrelog čovjeka.

 

S obzirom na sve ove poučne i zanimljive stvari koje ste nam rekli, kad sve ovo o čemu smo pričali uzmemo u obzir, kako izgleda budućnost i što trebamo činiti?

- “Internet stvari i usluga” ili “Industrija 4.0” nije kretanje prema određenom konkretnom cilju ili stanju, krajnji cilj ili stanje nitko ne zna i vjerojatno nikad neće znati. Ovo je lista općih naputaka što treba činiti u području daljnjeg razvitka proizvodnje i usluga, da bi se dobivala kompaktnija učinkovitija i bolja rješenja.

Te strategije ili naputci mogu se definirati na sljedeći način: Bez obzira što radiš, slijedi što više strategija/naputaka s ove liste: to što činiš će biti bolje ako ga možeš spojiti na računalo; bit će bolje ako je fleksibilno i može postići cilj ne samo jednim putem nego ima više alternativnih; bit će bolje ako je inteligentnije tj. koristi iskustvo iz prošlosti, sistematizirano znanje i stanje okoline pri donošenju odluka i odluke će biti kvalitetnije. Ugradi samoorganizacijske mehanizme; čini to što činiš umrežen, a ne izoliran; u svojem djelovanju uzmi u obzir trenutačna unutarnja stanja i stanja okoline; čini svoja rješenja cilju - usmjerenim tj. da imaju ugrađenu prirodnu težnju dostizanja postavljenoga cilja. Koristi bežičnu komunikaciju za prijenos informacija; to što činiš treba biti tako da je usredotočeno na čovjeka, koji je u središtu i koji je gospodar situacije; sve čini da rješenja budu energetski učinkovita.

 

U Mostaru se održava DAAAM međunarodni tjedan i bit ćete rado viđen gost u ovom gradu, na Sveučilištu... U uvodu smo nešto spomenuli, no vi kao čovjek na temelju čije je ideje osnovana Međunarodna mreža za znanstvenu, akademsku i gospodarsku suradnju koja nudi svjetski forum za inženjere, istraživače, znanstvenike i gospodarstvenike, najbolje ćete objasniti o čemu se radi i što ćemo ovih dana moći čuti i vidjeti u Mostaru?

- DAAAM International Vienna je međunarodna mreža za znanstvenu, akademsku, tehničku suradnju, ona je do sada imala više od trinaest tisuća članova iz pedesetak zemalja svijeta. Mi organiziramo čitav niz međunarodnih aktivnosti, od konferencija, publikacija, ljetnih škola, međunarodne doktorske škole, razmjene itd.

Tjedan DAAAM u Mostaru ove godine je organiziran zajedno sa Sveučilištem u Mostaru s kojim vrlo uspješno surađujemo posljednjih dvadesetak godina. Tjedan se organizira uz svesrdnu pomoć Dragana Čovića i pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Unutar ovoga tjedan provodi se čitav niz aktivnosti: Peta DAAAM međunarodna doktorska škola s 25 doktorskih studenata iz raznih zemalja, umjetnička izložba doktora Stoppera, radionice Međunarodne inženjerske akademije – srednjoeuropsko odjeljenje iz Beča; Synergy Network savjetovanje; 10. europska konferencija mladih znanstvenika i istraživača i 27. DAAAM međunarodni simpozij o inteligentnoj proizvodnji i automatizaciji.

Na ovogodišnjem DAAAM tjednu očekujemo čitav niz zanimljivih osoba i uvaženih znanstvenika. Među njima je profesor i kozmonaut Alexey Eliseev kojem će se dodijeliti počasni doktorat znanosti (doctor honoris causa) Sveučilišta u Mostaru. On će svoje predavanje usmjeriti na novu generacije inženjera za 21. stoljeće, koji uz klasična inženjerska znanja i umijeća moraju imati čvrsti karakter i etiku kao uporišnu točku za vraćanje, za našu civilizaciju životno važnog balansa između tehnike i prirode. Posebne zasluge profesora Eliseeva su razvijanje kritičnog odnosa spram zlouporabe tehnike i nerazumnog uništavanja prirodnih resursa vođenih egoizmom i profitom pohlepnih pojedinaca i organizacija.

Sve ove aktivnosti su fokusirane na istraživanja i razvitak rješenja obuhvaćenih “Industrijom 4.0” i pripreme nove generacije inženjera i doktora tehničkih znanosti sposobne odgovoriti na izazove 21. stoljeća. Posebna pozornost je usmjerena na umrežavanje Sveučilišta u Mostaru i povezivanje sveučilišta, nastavnika i studenata s partnerskim sveučilištima unutar DAAAM mreže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?