Zanimljivo

Gledanjem u ovu optičku iluziju otkrit ćete boju koju nikada niste vidjeli: Evo kako funkcionira

15.04.2021.
u 08:39

Optičke iluzije često nam otkrivaju razne zanimljive činjenice o nama, a ponekad se mogu i poigrati s našim očima i mozgom. Tako ova optička iluzija omogućuje ljudima da vide boju koju nikada prije nisu vidjeli, kako prenosi LADBible.

‘Prava cijan’ je plava boja koja se ne može reproducirati na mobitelima, televizorima i monitorima. Međutim, ova optička iluzija, koja je podijeljena na YouTubeu, omogućuje nam da vidimo ovu boju uz jedan jednostavan trik.

Prema IFL Science, kugla je samo naknadna slika stvorena rezidualnom aktivnošću živčanih stanica u našim očima. Većina ljudi opaža boju putem tri različite vrste čunjeva u našoj mrežnici, a svaka od njih reagira na različitu valnu duljinu. Nakon dugotrajnog gledanja u određenu boju, čunjevi koji pokupe tu boju postat će pretjerano stimulirani i stoga desenzibilizirani. To znači da će, kad skrenete pogled, stanice konusa koje su najmanje iscrpljene prekomjerno nadoknaditi one iscrpljene, stvarajući tako preokret u bojama.
 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?