Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti ne poštuje zakone ni Ustav

Glavni inspektor primljen, a imao najmanje bodova

mesic
11.08.2014.
u 08:53

Iako je Hrvat bio najbolji kandidat, posao je dobio Bošnjak s malim brojem bodova

Da Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti postaje sve manje federalno, a sve više bošnjačko, te da u tom ministarstvu nije poželjan, bolje reći zabranjen je, hrvatski jezik, uvjerio nas je nedavni e-mail upućen redakciji Večernjeg lista. Riječ znanost, a vjerojatno i neke druge hrvatske riječi koje se ne uklapaju u bošnjački jezik, jednostavno su prekrižene. 
 - Ja sam o tome izvijestio mjerodavne u Ministarstvu, upućujući ih na Zakon o ravnopravnom korištenju jezika i očekujem reakciju istih. No, nije to jedini propust u ovom ministarstvu. Pogledajte samo strukturu zaposlenih, a posebice na rukovodećim mjestima i uvjerite se u kakvom je položaju nas nekoliko zaposlenih koji nismo Bošnjaci, rekao je Mladen Prusina, savjetnik u spomenutom Ministarstvu. 
 Od 44 zaposlena, njih 30 je bošnjačke nacionalnosti, dok je tek 14 ostalih, tu su i konstitutivni Hrvati. Dakle, nebošnjaka je 31, 82 posto, više od dvije trećine.

No, tome nije kraj. 
Kada se pogledaju rukovodeća radna mjesta, od ukupno šest, Bošnjacima je pripalo čak pet. 
Krenimo redom: Adnan Zeković je tajnik, Jasmin Branković je na čelu Odjela za znanost 
i tehnologiju, Ismet Strujo vodi Odjel za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Nadija Bandić vodi Odjel za udžbeničku politiku, analitiku i izvješćivanje u obrazovanju i znanosti 
Ministarstva.

Zaposleni

Odnedavno je na mjesto glavnog federalnog inspektora ‘uhljebljen’ Aldin 
 Međedović. Tu se još treba dodati da je šefica kabineta Samira Demirović, načelnik Službe 
za financijske poslove Ramiz Leto. Tu su i savjetnici ministra Lejla Hamzič-Kovačević, Edvin Brkić i Aldin Međedović, naravno svi Bošnjaci. Na čelu te institucije je ministar Damir Mašić iz reda ostalih.


- Posebice me je iritirao izbor glavnog federalnog inspektora na koji sam se i sam prijavio. Nakon što smo predali dokumenta, a Komisija ustanovila da zadovoljavamo propisane uvjete, pristupili smo testu koji je provela Komisija za izbor državnih službenika. Na tom testu sam bio najbolji i osvojio 91,56 posto bodova. Na moje zaprepaštenje primljen je Aldin Međedović koji je osvojio najmanje bodova, rekao je jedini nebošnjak koji se prijavio na upražnjeno mjesto. 
U našem posjedu je i preslik rang liste s osvojenim bodovima, ali i preslik rada Međedovića iz kojeg se vidi da uglavnom nije dao točne odgovore na pitanja iz 
obrazovanja, donosi Vecernji.ba u razgovoru s Mladenom Prusinom.

Usmeni test

Prema kazivanju Prusine, ministar kada je vidio da je njegov savjetnik najlošiji kandidat, organizirao je usmeni test, ili pak intervju s novom komisijom, a sve u kako bi se neznanje njegovog savjetnika prikazalo kao nešto privremeno. Izvodi se zaključak da smo bili svi dobri, ali da je Međedović daleko ispred ostalih, te je postavljen za glavnog inspektora. 
 Osnivanjem navedene komisije ministar negira Komisiju Agencije za državnu službu FBiH, te Zakon o državnoj službi FBiH.
No, ni Prusina nije digao ruke, kao što to uglavnom čine ostali.

Najprije je uputio žalbu, tražeći da se prijam poništi, tražeći uporište u nacionalnoj zastupljenosti u Zakonu u državnoj službi BiH. Naime, u drugom članu tog zakona stoji “U tijelima državne službe Federacije, 
županija, gradova i općina, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi zajedno s ostalima i građani BiH bit će proporcionalno zastupljeni”. 
 Žalba je usvojena, a predmet vraćen na ponovni postupak. Međutim, ministar ponovno za izbor predlaže starog kandidata, dakle Međedovića pri čemu daje lažne podatke o broju zaposlenih.
- E, tu je opet stvar za ne povjerovati. Ministar čak navodi da nema podataka o broju zaposlenih na rukovodeća radna mjesta, kaže Prusina. 
Odbor državnih službenika za žalbe u ponovnom postupku, nakon danih lažnih podataka ministra zauzima stav da nije narušena nacionalna zastupljenost u Ministarstvu.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?