Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Glasovi poštom donijeli desetke mandata hrvatskim strankama

01. studenoga 2016. u 09:00 0 komentara 469 prikaza

Posljednji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini pokazali su ogromni potencijal koji ima hrvatska biračka baza izvan zemlje za popravljanje rezultata, ali i ukupne pozicije, piše Večernji list BiH. Ovi glasovi, od kojih pojedini, nažalost, nisu stigli na vrijeme, popravili su u značajnoj mjeri “krvnu sliku” ovoga naroda. Prije svih, dva HDZ-a koristila su tu mogućnost i “nabildala” svoje izborne rezultate.

Novi model

HDZ BiH je na posljednjim izborima, ponajprije samostalno nastupajući, a u sredinama središnje Bosne i Posavine te RS-a zajedno s drugim strankama, osvojio oko 110.000 glasova. Valja reći, međutim, da je za tu stranku u tom broju glasovalo gotovo 10.000 birača izvan zemlje te poštom. Prijašnjih godina to je bio ekskluzivnost za hrvatske birače koji su glasovali za općine u Republici Srpskoj, a od ovih izbora mnogo više bilo je birača koji su glasovali za sredine, prije svega, u središnjoj Bosni otkuda je prognan veliki broj Hrvata. Prema dostavljenim podacima, na području BiH ukupno je glasovalo 
9498 birača za HDZ BiH. Od toga broja, na području RS-a bilo je takvih 2987 glasova koji su stigli u Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevu, a iz Federacije BiH takva su bila 5644 glasa. U Brčko Distriktu glasove za HDZ BiH je poštom poslalo 867 birača koji žive izvan Bosne i Hercegovine, i to ponajprije iz Republike Hrvatske. Ovaj je proces iznimno kompliciran i zahtjeva upućivanje zahtjeva za glasovanje, dobivanje materijala te ponovno organizaciju popunjavanja biračkog listića i fizičko slanje poštom. Najviše hrvatskih birača poštom glasovalo je u Jajcu, čak 897 glasova koji su otišli za HDZ BiH koji ipak nije uspio dobiti poziciju načelnika općine, ali jest zasigurno dva vijećnika više nego što je imao prije četiri godine na posljednjim lokalnim izborima. U Brodu su doslovno oba osvojena mandata HDZ-u donijeli glasovi birača poslani poštom s obzirom na to je na taj način glasovalo 627 birača od ukupno 704 glasa. U Odžaku je to bio jedan od deset mandata, koliko je HDZ BiH osvojio vijećničkih mandata s ukupno 392 glasa pristigla poštom. U Derventi bez 441 glasa HDZ BiH ne bi prešao izborni prag pa je jedan mandat i tamo rezultat, prije svega, ove političke akcije.

Bugojno podbacilo

U Domaljevac-Šamcu gotovo polovinu glasova HDZ BiH dobio je poštom - 264 i jednako toliko mandata, dva od ukupno četiri. U Orašju je to pojačalo značajnu prednost s 485 glasova i jednim vijećničkim mandatom. Petar Gagulić ušao je u Općinsko vijeće u Modriči ponajprije jer je poštom na listi HDZ-a BiH dobio 276 glasova. Identična je situacija i u Gradačcu. Veliki broj glasova poštom stigao je u gotovo sve općine središnje Bosne, osim neshvatljivo u Bugojnu odakle je, uz Travnik, prognano najviše Hrvata tijekom posljednjeg rata. Tako je u Uskoplju takvih glasova bilo 709, Novom Travniku 181, Busovači 91, Bugojnu 74, Žepču 324, Travniku 294. Na području Hercegovine istodobno je bilo mnogo manje glasova poštom, a posebno je iznenađuje slab odziv u Jablanici i Konjicu, sredinama iz kojih je također prognan veliki broj Hrvata u posljednjem ratu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.