Bira se 12 zastupnika

Glasovanje za hrvatske europarlamentarce na 37 biračkih mjesta u BiH

27.05.2024.
u 14:35

U nedjelju, 9. lipnja održat će se izbori za Europski parlament, a iz Hrvatske će se birati 12 zastupnika. Europarlamentarci iz RH birat će se u 40 država, na 98 biračkih mjesta i na dva biračka mjesta u mirovnim operacijama.

Najviše biračkih mjesta, 37, određeno je u BiH, šest manje u odnosu na parlamentarne izbore - po jedno manje u Sarajevu, Livnu i Orašju te tri biračka mjesta manje u Mostaru. U Njemačkoj je određeno po jedno biračko mjesto manje u Berlinu, Frankfurtu, Münchenu i Stuttgartu, ukupno ih je 8, po dva u Münchenu i Stuttgartu te po jedno u Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i Düsseldorfu.

Po četiri biračka mjesta određena su u SAD-u (Washington, New York, Los Angeles i Chicago) i Australiji (Canberra, Sidney, Melbourne i Perth). Upravo u tim državama prva će se otvoriti i posljednja zatvoriti biračka mjesta. Glasovanje počinje u subotu, 8. lipnja, otvaranjem biračkih mjesta u Australiji u 23 sata po našem vremenu, a završava u ponedjeljak, 10. lipnja, u 4 sata, zatvaranjem zadnjeg biračkog mjesta u Los Angelesu.

Na izbornu nedjelju po tri biračka mjesta otvorit će se u Srbiji (jedno u Beogradu i dva u Subotici) i Italiji (u Rimu te u Trstu i Milanu), a po dva u Crnoj Gori (u Podgorici i Kotoru), u Austriji (oba u Beču), u Mađarskoj (u Budimpešti i Pečuhu), Švicarskoj (Bern i Zürich) te u Kanadi (u Otava i Mississauga).

U svim ostalim državama hrvatski će birači moći glasovati na jednom mjestu, a te države su Argentina, Belgija, Bugarska, Češka, Čile, Danska, Egipat, Francuska, Grčka, Indonezija, Irska, Južnoafrička Republika, Katar, Kina, Kosovo, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Sjeverna Makedonija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, UEA i Velika Britanija. Cijela RH te inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?