obljetnica osnivanja EP HZ HB

Gilja: Želimo biti vodeći u zemlji u proizvodnji tzv. zelene energije

Željko Miličević
15.11.2018.
u 17:08

EP HZ HB je jedino poduzeće koji proizvodi energiju iz obnovljivih izvora energije i, kako je kazano, neće prestati s izgradnjom nego žele biti u vodeći u BiH.

Svake godine s velikim poštovanjem obilježavamo 17. studenog kao sjećanje na ne tako davnu 1992. kada je i službeno osnovano ovo poduzeće - kazao je Marinko Gilja generalni direktor Elektroprivrede HZ Herceg Bosne na svečanosti u povodu 26. obljetnice njezina osnivanja. 

Sjećanja na rat

Od tih ratnih godina pa sve do danas EP HZ HB d.d. Mostar ide ukorak s regionalnim i europskim poslovno-tržišnim izazovima. Kako je kazano, u svakom vremenu pokazala se spremnom biti pokretačem razvoja i rasta gospodarstva i životnog standarda.

- Ova svečanost potiče sjećanja na teške godine rata, posebno one godine u kojima su radnici ostavili svoje živote braneći postrojenja i čuvajući hidroelektrane od uništenja i radeći tijekom rata na terenu kako bi opskrba električnom energijom bila kontinuirana i na tome smo njima neizmjerno zahvalani. Nakona rata radili smo na obnovi postojećih objekata, ali i izgradnji novih s posebnim poslovnim izazovom iskorištenja obnovljivih izvora energije. Danas smo moderni i uspješni s jednim poslovnim motom „Unaprijediti, osuvremeniti i biti vodeći” - kazao je Gilja.

EP HZ HB je jedino poduzeće koji proizvodi energiju iz obnovljivih izvora energije i, kako je kazano, neće prestati s izgradnjom nego žele biti u vodeći u BiH.

- Sad smo sve snage usmjerili na proizvodne projekte CHE Vrilo, vjetroelektrana Poklečani, Velika Vlaina, Jasterbinka kao i na aktivnosti pripreme u izgradnji malih HE i solarnih elektrana. Položen je i kamen temeljac za gradnju CHE Vrilo snage 66 megavata vrijednosti oko 90 milijuna eura. Taj projekt planiramo pustiti u pogon do kraja 2023. godine. Ovim potvrđujemo svoju razvojnu strategiju jer želimo biti vodeći u ovoj zemlji u proizvodnji tzv. zelene energije - kazao je Gilja.

Svečanosti u Mepas Mallu nazočili su brojni uzvanici iz političkog, društvenog i gospodarskog života među kojime ja bio i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. 

Veliko značenje

- Svima vama koji se vežete za Elektroprivredu HZ HB na području na kojem ona djeluje od srca čestitam 26. obljetnicu osnutka naše Elektroprivrede. Siguran sam da je sve ovo što je generalni direktor kazao dobro ilustriralo što danas znači naša Elektroprivreda za hrvatski narod u BiH i uopće za Bosnu i Hercegovinu. Nije to samo energetski oslon i energetska vrijednost, već jednako Elektroprivreda HZHB znači mnogo za ekonomski i socijalni ambijent na ovom prostoru - kazao je Čović ističući kako će Elektroprivreda, kao i svih godina do sada, brinuti i o socijalnoj dimenziji na ovom prostoru.

- Puno iskušenja nosite na svojim leđima osobito za one tvrtke koje su danas ovisne o kvaliteti električne energije. Siguran sam da samo zajedno sinergijom svih nas možemo zaštititi i taj potencijal. I to je jedna od stareških osnova koje smo stavili sebi u zadatak uz sva iskušenja ispred nas. Duboko sam uvjeren da ćemo u sljedećih nekoliko godina imati vrlo jasan plan kako energetski iskoristiti čitavo područje gdje danas živimo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?