imjate sretno dijete

Genijalni trikovi kako zabaviti djecu dok putujete na more - savjetuju stručnjaci iz vrtića

01.08.2021.
u 17:00

Krajem srpnja i početkom kolovoza u zagrebačkim vrtićima ostaje malo djece. Većina roditelja vrtićaraca tada uzima godišnje odmore.

Mnogi od njih odlaze na put, a kako bi vožnja automobilom za djecu bila što ugodnija, Dječji vrtić Čigra roditeljima je dao korisne savjete.

Najvažnije je sve dobro isplanirati i pripremiti, ali je pri tome vrlo važno imati realna očekivanja o ponašanju djece. Boravak u malom prostoru dulje vrijeme djeci postaje monoton. Zbog toga roditelji trebaju računati na češće stanke i odmore tijekom putovanja. Tijekom stanke s djecom mogu popiti vodu ili sok, pojesti nešto, prošetati se i razgledati prirodu ili neku znamenitost. Manjoj djeci nakon dužeg sjedenja svakako treba omogućiti malo kretanja. Putovanje treba biti vođeno pozitivnim stavom. Ako roditelj putovanje shvaća kao priliku za provođenje ugodnog vremena s djecom, time će nadahnuti i ostale članove obitelji. Unaprijed se ne smije očekivati „užasno“ putovanje savjetuje Dejana Jelić Zelenbaba, psihologinja Dječjeg vrtića Čigra.

Prije samog putovanja roditelji mogu napraviti popis aktivnosti kojima se može oplemeniti putovanje.

Ako su više za spontanu igru, djeci mogu zadavati zadatke da tijekom vožnje uoče neke objekte poput benzinske postaje, restorana, tunela i neonske reklame.

 

 

Foto: Shutterstock

 

Ako djecu žele potaknuti na kreativno razmišljanje, s djecom mogu voditi zanimljive razgovore postavljajući im pitanja kao što su:

  1. Kako bi izgledao tvoj idealan dan?
  2. Kad bi mogao mijenjati svijet, što bi mijenjao?
  3. S kime bi i zašto istraživao nepoznati otok?

Djeci su zabavne i igre pogađanja, primjerice životinja. Netko zamisli životinju, a ostali postavljujući pitanja pokušavaju odgonetnuti o kojoj se životinji radi.

Dobrodošle su i igre slovima. Slova se mogu prepoznavati na registracijskim pločicama, putokazima i imenima mjesta.

Zabavna je i igra asocijacija. Primjerice, prva osoba kaže „jabuka“, iduća „banana“, a treća „majmun“.

Priče su izvrstan saveznik putovanja. Roditelji djeci mogu zadati da u minuti na određenu temu ispričaju priču bez zastajkivanja, zamuckivanja i ponavljanja.

Nadahnjujuće su i priče o putovanjima. Roditelji mogu djeci pričati priče o svojim putovanjima kad su bili djeca, a dobro je djecu potaknuti i na pričanje vlastitih priča o uspomenama s putovanja.

Roditelji na putovanje mogu ponijeti knjižice, edukativne materijale s naljepnicama i slično, no ne smiju zaboraviti ponijeti djeci omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.

Korisne savjete o kvalitetnom provođenju vremena s djecom te njihovu razvoju Dječji vrtić Čigra objavljuje na platformi Čigra Digital. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije