Naslovnica Vijesti

Galerija Aluminij u četvrtak će, na splitskomu valu, hoditi po rubu Sredozemlja

21. travnja 2017. u 12:45 0 komentara 3 prikaza
cay<

Galerija Aluminij, u suorganizaciji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Mostarce daruje osebujnom zajedničkom izložbom slika i skulptura splitskih likovnih stvaratelja Karin Grenc, Tee Morić Šitum i Frane Šituma. Izložba će, u obadva galerijska prostora Aluminijeva umjetničkog zdanja, biti otvorena u četvrtak, 27. travnja, u 19 sati, a postav će dostupnim za besplatno razgledanje ostati do 12. svibnja.

Hrvatski slikar Hrvoje Marko Peruzović osvrt na zajednički postav ovoga splitskog trojca nazvao je Hod po rubu Sredozemlja, i utvrdio kako se, s tri zasebne likovne poetike, tri različne osobnosti i tri stvaralačka pristupa koji na prvi pogled nemaju preveć toga zajedničkog, ovi umjetnici zapravo napajaju na sličnim ili čak na istim izvorima.

- Ono što ih povezuje bitno je određeno ozračjem u kojemu žive i stvaraju, a to je, dakako, prostor Mediterana, kao i njegova specifična duhovnost. Svatko će od njih to osnovno polazište doživjeti, a potom i opjevati, na drukčiji, sebi svojstven način. No, Mediteran ovdje nije konačnim ciljem, on je prije svega sredstvom, načinom za dopiranje do jednoga višeg i oku nevidljivoga metafizičkog prostora – zapisao je, između ostaloga, Peruzović koji se potom podrobnije osvrnuo na stvaralaštvo svakoga od njih pojedinačno, što je otisnuto na stranicama izložbenoga kataloga, dostupnog na sljedećoj poveznici.

- Promatramo li radove ovo troje umjetnika u okolju suvremene likovnosti i uobičajenih umjetničkih praksi, njihovo kretanje može se na trenutak (u)činiti (pre)konzervativnim i pomalo rizičnim hodom po rubu s kojega je lako skliznuti u sladunjavu dopadljivost ili jeftinu banalnost. Međutim, oni usprkos svim zavodljivim trendovskim instant rješenjima koja se danas diljem globaliziranoga svijeta nude i usprkos svim kaotičnim okolnostima ovoga apsurdnog vremena u kojemu žive i stvaraju, nastoje sačuvati jasnoću svojega unutarnjeg glasa i čistoću svoje autentične likovne vizije,  uzdižući ono (naizgled) malo i podcijenjeno u prostore visoke umjetnosti. To čine bez imalo dvojbi i straha, samouvjereno, vješto i sigurno, nastavljajući beskompromisno koračati po tomu opasnom rubu svojega životnog i jedinstvenog Mediterana – zaključio je Peruzović.

Karin je Grenc rođena u Splitu 1971. godine. Grafičkom je dizajnericom, koja uspješno stvara i na poljima slikarstva i kiparstva, i čiji su radovi dijelom privatnih zbirki diljem svijeta. Izlagala je dosad na 19 samostalnih, kao i na brojnim skupnim izložbama u rodnoj Hrvatskoj i u tuđinstvu. Živi i stvara u Splitu, na didovini u Velomu Varošu, kako sama voli kazati. Tea Morić Šitum rođena je 1987. u Splitu. Na zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Darka Jakića, diplomirala je kao magistra edukacije likovne kulture. Izlagala je dosad na sedam samostalnih i nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje. Zajedno sa suprugom Franom (kako kaže - u komplementarnom kontrastu)  živi i stvara u Kaštelima. Frane je, pak, rođen 1985. godine, također u Splitu, gdje je, na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji, kiparstvo diplomirao 2010. godine, u klasi prof. Kuzme Kovačića. Dosad je ostvario četiri samostalne i sudjelovao na  više skupnih izložbi. Autorom je četiriju javnih skulptura, nekoliko plaketa i nagrada, kao i makete izvornoga izgleda Dioklecijanove palače.

Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Aluminij Mostar
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.