Unatoč poskupljenju preparata

Frizeri u BiH odolijevaju krizi, na šišanje im dolaze i iz RH

storyeditor/2023-03-10/sisanje.jpeg
Agencije
13.03.2023.
u 19:30

- Mogli bismo svakog dana nešto poskupljivati jer stalno rastu cijene preparata za njegu kose, međutim, snalazimo se na razne načine kako bismo anulirali taj udar - priča nam jedna frizerka iz Mostara

U onim dobrim, starim vremenima muško šišanje stajalo je 5 KM, onda je stidljivo raslo na 7, a u posljednje je vrijeme uglavnom 10 KM, međutim, taj "cener" mogao bi uskoro otići u povijest, piše Večernji list BiH.

Bili primorani

U entitetu RS od ožujka su rasle cijene, pa je muško šišanje, uz spomenutih 10, negdje već doseglo 18 maraka, a žensko, duge kose, je od 12 do 15 KM. Bojenje kose, cijele dužine, je od 45 do 70 maraka, pramenovi su od 65 do 110 KM.

Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-poduzetničke komore regije Banja Luka, za Srpskainfo tvrdi da su frizeri bili primorani na povećanje cijena usluga.

- Poskupjela je struja, potrošni materijal je skuplji za 25 posto, najamnine za prostor su povećane. Plaće smo povećali za više od 60 posto u proteklom razdoblju, pa je tako prosječna plaća frizera od 1000 do 1200 KM. Sve je poskupjelo - navela je za Srpskainfo. A kakvo je stanje u hercegovačkim krajevima, Mostaru, Širokom Brijegu, Tomislavgradu..., u nekoliko salona u koje smo ušli vidimo da nije bilo rasta cijena.

- Mogli bismo svakog dana nešto poskupljivati jer stalno rastu cijene preparata za njegu kose, međutim, snalazimo se na razne načine kako bismo anulirali taj udar. Tako uzimamo veće količine pa da nam se omogući i veći popust. Najmovi su uglavnom na istim razinama jer i vlasnici prostora, ako vide da mi nismo podigli cijene, neće ni on podići cijenu najma ako imaju imalo obraza. Situacija nije idealna, međutim, držimo ovakvu cijenu koliko možemo - priča nam jedna frizerka iz Mostara. Slično je i u ostalim hercegovačkim mjestima. Frizerka iz pograničnog područja priča nam kako je sve više Imoćana na šišanju.

- U susjedstvu su cijene jako rasle nakon uvođenja eura. Sve je teže pronaći šišanje ispod 10 eura, doslovno se zaokruživalo, posebno u većim gradovima, gdje su cijene ionako više. Tako da mnogi koji se usputno nađu negdje u Hercegovini navrate i na šišanje. Negdje mogu i dvostruko uštedjeti, a ako se uzme u obzir da su i neke druge stvari jeftinije, onda se isplati doći - priča nam. Međutim, postoji jedna stvar koja muči i frizere i druge obrtnike. Riječ je o pragu za PDV sustav. Nedavno je održana i Međunarodna konferencija poduzetništva i zanatstva na kojoj je upućen zahtjev da se prag za ulazak u PDV sustav poveća s 50 na 100 tisuća maraka godišnje.

- Ovim trendom rasta cijena mi kao mali poduzetnici jako ćemo brzo ući u sustav PDV-a, zbog čega se gubi smisao malih gospodarstvenika - navela je Žana Arsić. Ističe se kako je u Hrvatskoj prag za obvezan ulazak u PDV od početka godine 39 tisuća i 816 eura, što bi, preračunato, bilo blizu 80 tisuća maraka. Srbija pak prednjači po pragu koji je postavljen na 133 tisuće maraka, tako da veliki broj obrtnika može mirno ploviti dalje. Da je prag ozbiljna stavka, potvrdili su nedavno iz Uprave za neizravno oporezivanje jer su prošle godine po "sili zakona" morali ući u sustav PDV-a. Zbog inflacije su, naime, premašili promet.

Poskupljenje usluga

- Porastao je promet zbog činjenice da su porasle cijene i veći broj obveznika koji do sada nisu imali prihod od 50.000 KM, sada ga ima. Samim tim smatramo kako bi taj prag trebalo što prije podići - rekao je za Capital načelnik Odjela za komunikacije UNO-a Ratko Kovačević. Direktor Zanatsko-poduzetničke komore Jovan Bratić kaže kako su tvrtke koje imaju samo dva radnika premašile prag prometa za ulazak u sustav PDV-a te im je inflacija donijela dodatne probleme.

- Ulazak u sustav PDV-a automatski poskupljuje naše usluge za 17 posto i to nam predstavlja veliki problem. Mnogi poduzetnici se žale i najavljuju zatvaranje, prije svih cvjećarnice i frizerski saloni. Taj prag trebalo bi povećati na 100.000 KM ili barem na 90.000 KM jer zaista imamo mnogo zanatskih djelatnosti koje jedva preživljavaju - istaknuo je Bratić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?