Jajce

Franjevački muzej ima novu postavku o srednjovjekovnoj Bosni

02.11.2021.
u 18:28

Franjevački muzej Jajce upriličio je novu postavku pod nazivom "Srednjovjekovna Bosna" kojom će se posjetitelji upoznati s bogatom prošlošću srednjovjekovne Bosne kao i ljudima tog vremena.

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine otvorio tri nove muzejske postavke, i to etnološku, arheološku i sakralnu. Enterijersko rješenje s postavkama nagrađeno je u dva navrata od "Collegium artisticum" u Sarajevu i od ljubljanskog zavoda za arhitekturu "Big See".

U prostoru muzeja bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, a radovi su sredinom listopada ove godine završeni.

"Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je povijest srednjovjekovne Bosne. Naime, kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija", istaknuli su iz Franjevačkog muzeja Jajce.

U tom dijelu muzeja predstavljena je srednjovjekovna Bosna o kojoj je još početkom 10. stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu "De administrando imperio". Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15. stoljeća (1463.) doživjelo svoj kraj.

Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni u pripremi je i vodič koji će govoriti o bogatoj povijesti srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena.

Inače, franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu arhitekta Amara Zuke. Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor povijesti srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije