izdvojeno oko 10 000 KM

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu bogatija za 368 naslova

10.12.2018.
u 16:59

Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu nedavno je nabavila 368 novih naslova od hrvatske izdavačke kuće Školska knjiga, za što je izdvojeno oko 10 tisuća maraka.

Kako je za Fenu kazala knjižničarka Anica Baković, radi se uglavnom o lektiri i romanima čiji su autori poznati hrvatski i svjetski pisci poput Andrića, Aralice, Marinkovića, Marije Jurić Zagorke i drugi.

Knjižnica koja djeluje u sklopu Franjevačkog samostana raspolaže knjižnim fondom od oko 40.000 svezaka, među kojima su klasična, književna, filozofska, povijesna, moralna, teološka i prirodoznanstvena djela i knjige od neprocjenjive vrijednosti (RARA - izdanja prije 1901. godine).

- Digitalizacijom je do sada obuhvaćeno 30.250 primjeraka knjižnične građe razvrstane po signaturi, odnosno razvrstavana je u monografske publikacije, serijske publikacije, članke, karte, muzikalije, kompjuterske medije, filmsku i video građu, tako da je svaka knjiga dobila točno određeno mjesto na polici - kazala je Baković.

Značajan broj naslova tomislavgradskoj knjižnici došao je putem donacija pojedinaca i institucija, među kojima su Književni krug Split, arheološki muzeji Istre, Splita, Zagreba, Memorijalno dokumentacijski centar Zagreb, a uskoro se očekuje i donacija 1200 primjeraka knjiga iz Državnog arhiva RH.

- Vrijedno je spomenuti donaciju 400 knjiga koju je našoj knjižnici darovao umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Šimuna Križanca, inače porijeklom iz Tomislavgrada. Radi se o veoma vrijednoj stručnoj literaturi medicinske struke - kazala je Baković.

Uređenje i modernizacija Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu traje već neko vrijeme, a veliku pomoć pruža Državni ured Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.

Ovih dana, pod mentorstvom akademskog kipara Ilije Skočibušića, učenici tomislavgradske gimnazije uređuju interijer mudrim citatima i izrekama ljudi koji su svojim radom i djelom ostavili značajan trag u povijesti ljudske civilizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije