Deklasificirani Clintonovi dokumenti

Francuzi bili spremni pucati na Mladićeve vojnike, Britanci protiv

13.10.2016.
u 07:00

Vrlo dramatične razgovore vodili su svjetski vođe u danima pada i pokolja u Srebrenici, a novi deklasificirani dokumenti otkrivaju i pozadinu zbivanja te unutarpolitičkih previranja i neslaganja dijela međunarodne zajednice, prije svih oklijevanje Velike Britanije, što je dovelo do toga da se genocid na kraju i dogodi.

Clinton: ‘Ne želimo biti glupi’

Francuski predsjednik otvoreno je poručivao da se pošalju spremni naoružani vojnici koji bi štitili zaštićene UN-ove zone te koji bi bili spremni odgovoriti i pucati, pa čak i hitno ponovno vojno zauzeti Srebrenicu, a u suprotnom su prijetili napuštanjem Misije UNPROFOR-a. Navodi se to u razgovorima američkog predsjednika Billa Clintona, koji je s jedne strane bio opterećen glasovanjem u Senatu glede zahtjeva da se bošnjačkoj strani ukine embargo na kupovinu naoružanja, te Johna Majora, koji je imao rezerve prema snažnijoj operaciji na tlu opravdavajući to vrlo riskantnom operacijom...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije