Zagrebačka katedrala

FOTO: Započela sanacija opasnih tornjeva: 'Zadnji put gledamo katedralu u ovakvom obliku'

15.04.2020.
u 15:33

Montaža gigantske dizalice započela je u petak, ali su se čekali povoljni vremenski uvjeti

Započelo je rušenje opasnih tornjeva katedrale koji su nakon snažnog potresa 22. ožujka postali sigurnosna prijetnja zbog nastalih oštećenja.

Podsjetimo, dio južnog tornja se uslijed potresa urušio s katedrale. Lom se dogodio u visini lanterne na 92 m. Srušen je dio zvonika u visini od 10,30 metara, na čijem je vrhu bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom, ukupne visine 3,20 m. Oštećenja je pretrpio i sjeverni toranj koji se pomaknuo u istom dijelu gdje je južni puknuo.

Oštećenja je katedrala pretrpjela i u unutrašnjosti. Zasad nije poznato koliko će koštati nova obnova katedrale niti koliko će dugo trajati.

Za samo rušenje dijela sjevernog tornja trebat će svega dva sata, ali zato je potrebna dobra priprema- kazali su prošli tjedan s Kaptola za 24sata dodajući da su trebali za taj pothvat unajmiti najveće dizalice koje postoje u zemlji. Obje mogu dosegnuti krak od 120 metara. Jedna je teška 300, a druga 200 tona, a svaka može podići teret od devedeset tona. Montaža gigantske dizalice započela je u petak, ali su se čekali povoljni vremenski uvjeti. Ovaj zahtjevni pothvat privukao je pažnju građana koji su se našli u blizini, a među njima je bio i poznati hrvatski glazbenik. - Zadnji put gledamo katedralu u ovakvom obliku i u ovakvom okruženju - napisao je glazbenik Ivo Gamulin Gianni u svojoj objavi na Facebooku.

 
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije