zabrinutost mještana i ekologa

FOTO Užas na Jablaničkom jezeru: 'Ovo je pogubno za ribe, može se očekivati pomor'

jablančko jezero - zagađeno
Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic
1/5
08.04.2024.
u 18:29

Jablaničko jezero poprimilo je jezivi izgled i izazvalo zabrinutost mještana i ekologa koji već nekoliko godina ukazuju na neobične pojave koje iz godine u godinu poprimaju dramatičnije razmjere, te bude strah ekologa od onoga što bi moglo biti u konačnici. Dramatične prizore Jablaničkoj jezera na društvenim mrežama je podijelilo Udruženja "Zeleni Neretva Konjic", te upozorilo na ugroženo stanje zagađenog Jablaničkog jezera, što je izazvalo brojne reakcije, piše Klix.ba

Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic


Iz ovog udruženja navode kako je razlog zagađenja cvjetanje algi izazvano prekomjernim ispuštanjem fosfata, što je potvrdio i šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" Sanel Riđanović.

"Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvjetanja algi je fosfor koji obično se nalazi u deterdžentima, i jasno je da spostoji izvor fosfora koji od nekuda dolazi i to pospješuje cvjetanje algi. Ja sam prije dvije godine upozoravao kako se treba pronaći primarni izvor zagađenja. Moguće da je problem kanalizacije u Konjicu ili je uzročnik neka tvornica, ne znam, ali je sigurno da se izvor mora pronaći kako posljedice ne bi bile nesagledive. Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru, jer te alge apsorbiraju kisik i automatski u toj vodi nema dovoljno kisika, tako da se uskoro može očekivati pomor riba", rekao je Riđanović.

 

Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic

 

Pored toga, kako kaže, ide i turistička sezona, kad bi po njegovim riječima trebalo zabraniti kupanje, jer kako ističe, cvjetanje algi između ostalog će stvoriti i veliki koncentraciju bakterija, što može biti pogubno za kupače.

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora kažu kako su zaprimili informacije i fotografije o promjenama na Jablaničkom jezeru koje, kako navode upućuju na pojavu cvjetanja algi kao što je to zabilježeno i ranijih godina.

"Organiziran je terenski obilazak i uzimanje uzoraka. Terenskim obilaskom je utvrđeno kako nema promjena boje izgleda rijeke Neretve na području grada Konjica. Obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, ovakve pojave se mogu očekivati i u narednom periodu", navode iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora.

 

Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic

 

Cvjetanja algi, kako podjećaju, inače predstavljaju prirodnu pojavu, međutim, ubrzana eutrofikacija uslijed prisutnih kumulativnih pritisaka od svih ljudskih aktivnosti i klimatske promjene dovode do učestale pojave i povećanja intenziteta cvjetanja.

Daljnji intenzitet pojave će najviše ovisiti o klimatskim uvjetima, a Agencija nastavlja pratiti stanje na terenu.

 

Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije