FOTO: Održana manifestacija Dužijanca u Mostaru, Hrvati Bunjevci pokazali raskoš svojih običaja

23.07.2023.
u 16:16

U Mostaru se u ovaj vikend održala manifestacija Dužijanca, kojom su Hrvati Bunjevci pokazali kako slave završetak žetve i zahvaljuju Bogu za sve darove. Zahvala se očituje u duhovno-religioznom i kulturno-stvaralačkom djelu.

Manifestacija je otvorena u subotu svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju te otkrivanjem obnovljene spomen-ploče bunjevačkih Hrvata iz 1933. godine na istoj crkvi. Danas je nastavljena sv. Misom u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, koju je predvodio biskup mons. Petar Palić. Također, upriličen je mimohod od katedrale do Trga hrvatskih velikana, ispred Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“ gdje su održani pozdravni govori i predaja kruha gradonačelniku Mostara, Mariju Kordiću.

Manifestaciji je nazočilo izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je danas predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Inače, Dužijanca ima i veliko povijesno značenje za nacionalni identitet Hrvata, a različitim sadržajima čuva se tradicija i ljepota običaja Hrvata Bunjevaca. Bunjevački Hrvati će se predstaviti u svojim nošnjama, a pjesmom, plesom i običajima nazočne vratiti u prošlost.

Dužijanca je najveća manifestacija svih Hrvata Bunjevaca koju slave tri dana u nizu na gradskim trgovima i u crkvama te na taj način pokušavaju očuvati običaje, kulturu i tradiciju.

Program organizira Udruga Bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskom državnom samoupravom u R. Mađarskoj, Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom, Gradom Mostarom i Gradom Senjom.

Pokrovitelji „Dužijance u Mostaru“ su Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija, Grad Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije