Prvi kruzer ispod mosta koji je atrakcija i stvar prijepora

FOTO: Izazov je samo jer smo prvi prošli, Pelješki most i Neum su prekrasni

24.06.2022.
u 14:00

Dubrovčanin Jozo Glavić kao kapetan te otac i sin Pločani Petar i Aleksandar Bušurelo kao peljari provukli su posve sigurno i bez ikakvih problema kruzer Bolette s više od 1000 putnika ispod Pelješkoga mosta i usidrili ga ispred Neuma u BiH, čime su ušli u povijest jer su uspjeli tu prometnu atrakciju predstaviti svijetu, ali i posredno ispričati priču kako u vodu padaju teorije dijela politike iz Sarajeva koja je nastojala minirati ovaj most još u nastajanju. - Sve je funkcioniralo fenomenalno. Most je zaista napravljen po svim standardima za takve vrste kruzera. Za nas nije bio nikakav problem proći do akvatorija - rekao je za Večernjak Aleksandar Bušurelo koji se nakon uspješnoga posla vratio nakratko kući u Ploče odmoriti jer je ovaj kruzer već sinoć nakon 17-satne stajanke u neumskom akvatoriju nastavio dalje, piše Večernji list BiH. 

Mostar, Međugorje

- Prvi smo koji su tuda prošli i zato je to bio izazov. Ali ništa nije bilo opasno, škakljivo - dodaje ovaj poznati peljar. Objasnio je kako brod ima kvalitetne manevarske mogućnosti kojima se može upravljati u vrlo uskim morskim područjima. - Nama je dodatno olakšanje bilo što je gaz vodene linije do vrha 44 metra te što imamo stvarno dosta do visine mosta kako bi zapeli. Stvarno su široke stope mosta i nije bilo nikakvih problema - govori on. Odgovorio je i kako izgleda most iz njihove perspektive. - Krasno izgleda kada ispod mosta prolazite. I onaj je zaljev prekrasan. I cijela BiH. Šteta je ne iskoristiti brojne znamenitosti. Neum je idealna destinacija zbog udaljenosti unutrašnjosti BiH, od Mostara, Međugorja, Sarajeva - navodi on. No, ne dijele svi jednake emocije prema uplovljavanju ovoga velikog plovila. Uostalom, kao ni mosta. Građani Neuma, kojima se priključio i načelnik Dragan Jurković, izrazili su prosvjed zbog uplovljavanja kruzera tvrdeći da se tako ugrožava ekosustav u neumskom akvatoriju te se šteti turizmu. Ipak, oko 500 putnika s kruzera jučer je ostalo u tome jedinom bh. gradiću na moru, pa su djelomičnu korist imali i turistički djelatnici i ugostitelji. Ostali su otputovali prema Mostaru, Međugorju, Kravicama. - Ono što nas zanima u konačnici jest tko je dao suglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojima je strogo zabranjeno uplovljavanje. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikomu nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati - rekao je Jurković. Dražen Novak, aktivist i urednik stranice Lignjolov Neum upozorio je kako se pri dolasku ovakvih brodova sav sadržaj podiže s dna akvatorija, što izaziva problem za cijeli ekosustav. Samim mještanima Neuma Pelješki most uopće ne smeta. Dapače. Tvrde kako će im se njegovom izgradnjom olakšati življenje jer se neće stvarati višekilometarske gužve na magistralnoj cesti. Tijekom ljeta trebalo je satima čekati kako bi se iz jednoga dijela Neuma stiglo u drugi, da se ne spominju kritične situacije kada je potreban prolazak policije, gasitelja, hitne pomoći. Za razliku od mještana Neuma problem s mostom imala je uglavnom probošnjačka politika iz Sarajeva koja je ovom temom nastojala ucjenjivati Hrvatsku. Godinama je protivljenje mostu iskazivalo Pomorsko društvo iz Vogošće, a što je očito bila NVO udarna igla bošnjačke politike koja je imala posve druge motive. Glavni prigovor bio je da Hrvatska izgradnjom Pelješkoga mosta ugrožava BiH pristup otvorenom moru. Zbog toga je prolazak kruzera ispod mosta najbolji demanti takvih tvrdnji.

Dodik spasio stvar

Čak su dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ako se ne postigne dogovor o prijepornim pitanjima. No, tomu se usprotivio srpski kolega Milorad Dodik koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH. Upravo 55 metara visoki Pelješki most nadvisio je sve te probleme. •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
06:30 25.06.2022.

Izazov je samo jer smo do mosta uz Europske novce, slovensko znanje i kinesku tehnologiju došli, Pelješki most i Neum su prekrasni ali sve okolo toga je sramota, mizerija i nužda da se spasiš i pobjegneš za Irsku ili Njemačku.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije