FOTO: Dramatično na Islandu, čeka se erupcija, zemlja se doslovno otvara, asfalt se topi

12.11.2023.
u 15:06

Islandski grad u kojem živi oko 4000 ljudi u blizini glavnog grada Reykjavika mogao bi biti teško oštećen vulkanom koji bi trebao eruptirati za nekoliko sati ili dana - rekli su stručnjaci, a Island je proglasio izvanredno stanje uoči neposredne erupcije vulkana.

Grad Grindavik na jugozapadnoj obali evakuiran je u ranim jutarnjim satima u subotu nakon što je pomicanje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine potresa u onome za što se vjeruje da je prethodnik erupciji.

Vedran Bernadić portalu Pogled.ba je poslao slike iz evakuiranog Grindavika. Na njima možete vidjeti da se zemlja doslovno otvara. Prometnice se rastvaraju kao da su od plastelina, asfalt se topi, a rijeke lave teku doslovno ispod Grindavika.  Veliko je pitanje što će na kraju ostati od ove lokalne zajednice, a to potvrđuju ne samo slike koje je Pogled dobili nego i izjave islanskih dužnosnika.

2-2023-11-12-11-17-25-island4.jpg

Autor: V.B., POGLED:BA

-Zaista smo zabrinuti za sve kuće i infrastrukturu u tom području - rekao je za AFP Vidir Reynisson, šef islandske Uprave za civilnu zaštitu i hitne situacije.

Grad oko 40 kilometara (25 milja) jugozapadno od Reykjavika, nalazi se u blizini geotermalne elektrane Svartsengi, glavnog opskrbljivača strujom i vodom za 30.000 stanovnika na poluotoku Reykjanes, kao i rezervoara slatke vode.

Grindavik je također u blizini geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog odredišta koje je ranije ovoga tjedna zatvoreno iz predostrožnosti.

-Magma je sada na vrlo maloj dubini, tako da očekujemo erupciju u roku od najkraće nekoliko sati, ali barem u roku od nekoliko dana - rekao je Reynisson.

Najvjerojatniji scenarij bio bi otvaranje pukotine u zemlji blizu Grindavika.

-Imamo pukotinu dugu oko 15 kilometara i bilo gdje na toj pukotini možemo vidjeti da bi se mogla dogoditi erupcija - rekao je Reynisson.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?