Gradonačelnik Zagreba na sudu

FOTO: Milan Bandić izišao iz Remetinca i otišao na spor sa Zoranom Milanovićem

bandic
Foto: N1 televizija
05.11.2014.
u 11:57

Tužitelj Bandić u sudnici je rekao da ga je Milanović izvrijeđao. Naglasio je i da ne zna je li slučajnost što je dva tjedna prije ove rasprave uhićen. "Nakon što sam čuo Milanovićevu izjavu, nisam danima mogao spavati i pio sam sedative šest-sedam mjeseci nakon toga

Premijer Zoran Milanović i zatvoreni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu su se susreli u sudnici Općinskog građanskog suda, gdje je premijer bio ispitan kao svjedok u parnici u kojoj Bandić od HTV-a potražuje 120.000 kuna odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.

Foto: N1 televizija

Svega desetak minuta trajalo je svjedočenje premijera Zorana Milanovića. Pred sutkinjom Zorkom Čačić Zagrajski premijer je na pitanje treba li mu pustiti spornu snimku zbog koje je Bandić tužio HTV kazao da nema iskustva s takvim stvarima te da je na sud došao jer mu je dužnost svjedočiti.

Potom je u sudnici puštena snimka intervjua u kojoj Bandića povezuje s pričama o korupciji i klijentelizmu. Milanović je potvrdio autentičnost svojih izjava i nakon desetak minuta napustio je sudnicu.

Foto: N1 televizija

Tužitelj Bandić u sudnici je potom ponovio da ga je Milanović izvrijeđao. Rekao je i da ne zna je li slučajnost što je dva tjedna prije ove rasprave uhićen. "Nakon što sam čuo Milanovićevu izjavu, nisam danima mogao spavati i pio sam sedative šest-sedam mjeseci nakon toga", rekao je Bandić, prenosi televizija N1.

Milanović je u ovom postupku trebao svjedočiti još početkom rujna kada je nedolazak ispričao službenom spriječenošću na što ga je sutkinja, pod prijetnjom novčane kazne od 2.000 kuna, pozvala da premijerske obveze uskladi sa sudskim.

No, u međuvremenu je Bandić uhićen i zadržan u istražnom zatvoru pa je na sud dovezen iz Remetinca u pratnji trojice pravosudnih policajaca koji ga čuvaju i u sudnici. S Milanovićem je na svjedočenje, koje je izazvalo velik interes javnosti, došao službeni tjelohranitelj.

Bandić HTV-u zamjera što se ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih "sramotnih izjava" što, kako tvrdi, pokazuje da se slažu s iznesenim mišljenjem. No, odvjetnik HTV-a Emil Havkić pojašnjavao je kako je HTV "u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom" pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija. Odvjetnik je tvrdio da bi bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stavova.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava ranije je donijeta nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima. Osim RTL-a Bandić je tužio nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli premijerovu izjavu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije