Teslić

Forum "Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma u BiH"

Teslić
30.03.2016.
u 14:21

Uvjeti i preporuke koje su pred BiH postavili Moneyval i FATF kada je u pitanju sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma su čisto tehničke prirode, ali često bivaju prebačena na polje politike što dovodi do zastoja u realizaciji.

To je istaknuto na 8. forumu "Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma u BiH" koji je danas počeo u Tesliću u organizaciji konzultantske kuće Revicon.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je kako će EU 1. lipnja 2016. objaviti "crnu listu" zemalja u kojim mjere sprječavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma imaju strateške nedostatke, kao i protumjere za te zemlje.

Dodao je kako se nada da Bosna i Hercegovina neće biti na toj listi s obzirom na sve što je učinjeno do sada i što činimo i dalje da to izbjegnemo.

Šefica bh. delegacije pri Moneyvalu Damirka Mioč rekla je da je Međunarodna radna grupa za financijske mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma (FATF) kreirala Akcijski plan za BiH od čije će realizacije zavisiti da li ćemo početkom 2017. biti skinuti sa "sive liste" FATF-a na kojoj se trenutno nalazimo.

Po njenom mišljenju, zbog učestalih terorističkih napada u Europi kriteriji za ocjenjivanje napretka u toj oblasti u budućnosti mogu biti samo pooštreni.

Savjetnik ministra financija i trezora BiH Boris Raić naveo je da je u tijeku izrada izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju pranja novca koje bi trebale riješiti jednu od osnovnih zamjerki FATF-a - nepostojanje odvraćajućih sankcija.

Pojasnio je da je izmjenama predviđeno oduzimanje novca, novčane kazne, a za veće iznose i krivične sankcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije