HB županija

Formiranje novčanih fondova za borbu radnika na sudu

22.03.2016.
u 11:00

Kako bi zaštitio i povećao radnička prava, livanjski Centar za građansku suradnju 2010. oformio je Koaliciju za bolju zaštitu radničkih prava za HBŽ i ZHŽ, a aktivnosti su se proširile i na USŽ i HNŽ. Koaliciju danas čini više od 90 sindikalnih i nevladinih organizacija, a četrdesetak najaktivnijih sastalo se u Livnu kako bi, uz financijsku potporu Međunarodnog Olof Palme Centra, razmatralo i donijelo plan aktivnosti za 2016. U protekle 4 godine Centar je, s prekidima, uspio organizirati i besplatnu pravnu pomoć članovima Koalicije, ali i svim drugim obespravljenim radnicima.

Samo u prošloj godini dano je više od 300 pravnih savjeta i usluga, kazala je stručna suradnica u Centru Stjepana Ivanuš i dodala: “Napisane su tužbe, zahtjevi, odgovori na tužbe, a pojavljivala se i potreba za pisanje životopisa, što nas je iznenadilo kad smo radili besplatnu pravnu pomoć.” Na području USŽ-a posebno burno bilo je u vatrogastvu gdje je zbog kršenja prava iz radnog odnosa pokrenut cijeli niz sudskih postupaka, istaknuo je Elvir Mulalić, predsjednik Samostalnog sindikata vatrogasaca USŽ-a, te dodao: “Imamo 23 postupka u općini Bihać u vatrogasnoj jedinici, 17 Sanski Most, 3 u V. Kladuši, 1 u Bosanskoj Krupi. Većina postupaka je u prvom stupnju već završena u pozitivnom smislu za tužitelje, vatrogasce.”

Ovom prigodom je predstavljen novi model pravne pomoći u koji bi se, po mišljenju Senada Hekića, predsjednika Sindikata komunalnog gospodarstva USŽ-a, trebali uključiti i sindikati: “Imamo blizu 200.000 članova u FBiH. Kada bi svi odvojili pokoju marku, mogli bismo platiti jedan tim pravnika, odvjetnika, za borbu za naša radnička prava koja su svakim danom sve više ugrožena.” Bio bi to svojevrstan fond solidarnosti iz kojeg bi se povlačila sredstva kako bi radnici, koji inače nemaju sredstava, bili u mogućnosti pokrenuti sudsku proceduru za dobivanje uskraćenih prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?